دیتاسنتر چیست ؟ بهترین دیتاسنترهای خارجی و ایرانی

دیتا سنتر چیست؟

امروزه دیتا یکی از مهم​ترین دارایی‌​‌های شرکت​‌های مختلف محسوب می‌​شوند و آنچه به عنوان اطلاعات در اسناد مختلف ذخیره می‌​شود با اینکه غیرقابل لمس است اما بسیار حیاتی است. اگر این اطلاعات در دسترس افراد سودجو قرار بگیرد، آسیب​‌های بزرگی به شرکت و زیرساخت​‌های آن​‌ها وارد می‌​شود. بنابراین نگهداری و حفاظت از این اطلاعات بیش از پیش مهم تلقی می‌​شود. خوشبختانه دیتاسنتر‌ها امن​ترین محل برای نگهداری، ذخیره‌سازی و پردازش این اطلاعات هستند و اگر شرکت​‌ها به دنبال امن​ترین محل برای ذخیره​ و نگهداری اطلاعات خود باشند، اولین انتخابشان دیتاسنتر‌ها خواهد بود. در این نوشته به توضیح مفهوم دیتاسنتر چیست و معرفی بزرگترین دیتاسنتر‌های جهان و ایران خواهیم پرداخت.

دیتاسنتر چیست؟

دیتاسنتر چیست؟

در اوایل دهه ۱۹۹۰ همزمان با شکل​گیری مفهوم وب در اینترنت و رونمایی از پروتکل HTTP به اشتراک‌گذاری اسناد و مدارک امری رایج تلقی می‌​شد. اما به تدریج با گسترش کاربران اینترنت و افزایش میزان اطلاعات و مستنداتی که میان کاربران به اشتراک گذاشته می‌​شد، نگهداری و ذخیره اطلاعات به چالشی مبدل شد. در این شرایط هر شرکت و سازمان برای رفع این چالش سعی کرد به صورت اختصاصی برای خود یک پایگاه داده تحت وب راه​اندازی کند تا به راحتی اطلاعات را پردازش و ذخیره کنند و بدون نیاز به حضور مشتریان، خدمات خود را به آن​‌ها ارائه دهند.

در نهایت این امر با چالش​‌های دیگری مانند استخدام نیروی متخصصین و صرف هزینه بالا برای نگهداری اطلاعات، حجم بالای ترافیک، نیاز به اتصال به اینترنت پر سرعت رو به رو شد. به تدریج راه حلی مناسبی برای رفع این چالش​‌ها مورد بررسی گرفت که شامل احداث دیتاسنتر یا مراکز داده بود. دیتاسنتر‌ها با برخورداری از اتصال اینترنت پر سرعت، سرور‌های قدرتمند و متعدد امکان راه​اندازی و ایجاد سرور​‌های وب را برای تمام کاربران فراهم می‌​کردند و شرکت​‌ها و مردم می‌​توانستند با اجاره فضای محدود در این سرور‌ها، سایت​‌های خود را ایجاد کنند و با کمک زیرساخت​‌های دیتاسنتر خدمات نوینی ارائه دهند.

رفته رفته دیتاسنتر‌ها محبوب شدند و با پیشرفت تکنولوژی از فناوری​‌های جدیدی بهره گرفتند و از سخت‌​افزار‌ها و زیرساخت​‌های قدرتمند​تری برخوردار شدند. در دنیای فناوری اطلاعات، دیتاسنتر محلی است که زیرساخت​‌های فناوری اطلاعات در آن قرار دارد و امکان کار کردن با داده​‌های حجیم را فراهم می‌​کند. دیتاسنتر از اجزای مختلفی تشکیل شده است که شامل: روتر‌ها، سوئیچ​‌ها، فایروال​‌ها، سیستم​‌های ذخیره​سازی، سرور‌ها، کنترل​کننده​‌های برنامه​‌ها است. هر یک از این مؤلفه​‌ها می‌​تواند داده​‌ها و برنامه​‌های کاربردی مهم را ذخیره و مدیریت نماید. دیتاسنتر​‌ها به گونه​ای طراحی می‌​شوند که امنیت داده​‌ها تضمین شود. دیتاسنتر‌ها مبنی بر ۳ زیرساخت هستند:

  • زیرساخت ذخیره سازی: زیرساخت​های ذخیره سازی داده​ها هسته اصلی یک دیتاسنتر است. برای نگهداری اطلاعات و داده​ها از سیستم​های ذخیره سازی استفاده می​شود.
  • زیرساخت​های محاسباتی: زیرساخت​های محاسباتی نیز شامل برنامه​ها و موتورهای یک دیتاسنتر است. این سرورها وظیفه پردازش، ذخیره سازی و اتصال کار با داده​ها را دارد.
  • زیرساخت​های امنیتی: زیرساخت​های امنیتی دیتاسنتر شامل فایروال​های سخت​افزاری و نرم​افزاری است که برای جلوگیری از نفوذ به کار گرفته می​شود.

دیتاسنتر علاوه بر تجهیزات فوق از زیرساخت​های دیگری برای پشتیبانی و حفظ عملکرد سیستم​ها استفاده می​کند که شامل زیرساخت​های توزیع برق است. این زیرساخت شامل منابع برق اضطراری UPS، سیستم​های تهویه، سیستم​های خنک کننده، سیستم​های اطفاء حریق، ژنراتورهای پشتیبان و اتصالات به شبکه​های خارجی است.

انواع دسته بندی دیتاسنتر

انواع دسته بندی دیتاسنتر

دیتاسنترها به سبب طراحی، انواع مختلفی دارند و با توجه به نوع پردازش دیتا، توپولوژی دسترسی، فناوری​های ذخیره سازی و محاسبات، نحوه بهینه سازی انرژی و نحوه استفاده به دسته​های گوناگون تقسیم می​شوند. براین اساس دیتاسنترها پنج نوع دسته بندی اصلی دارند که شامل موارد زیر است:

سازمانی Enterprise

دیتاسنتر سازمانی که به عنوان “Enterprise data centers” خوانده می‌​شود در واقع تسهیلاتی است که یک سازمان برای پشتیبانی و ذخیره‌سازی اطلاعات سازمان خود استفاده می‌​کند. دیتاسنتر سازمانی از تجهیزات محاسبانی فیزیکی مانند: سرور‌ها، سیستم​‌های شبکه و دستگاه​‌های ذخیره‌سازی و زیرساخت​‌های فنی برق مانند: تجهیزات خنک‌کننده و سیستم اطفاء حریق تشکیل شده​ است.

سازمان​‌ها می‌​توانند مراکز داده سازمانی را در داخل یا خارج از محل سازمان تشکیل دهند و از این رو دیتاسنتر سازمانی به دو شکل داخل و خارج از سازمان طراحی می‌​شود که هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود است. اگر دیتاسنتر سازمان داخل سازمان قرار داشته باشد، امکان دسترسی مستقیم افراد به سرور‌ها و کنترل بیشتر روی تجهیزات به خوبی فراهم می‌​شود. اما اگر به دلیل نداشتن زیرساخت​‌های فیزیکی مناسب امکان راه​اندازی دیتاسنتر در داخل سازمان فراهم نباشد، سازمان​‌ها می‌​توانند دیتاسنتر را خارج از سازمان راه​اندازی کنند.

بسیاری از شرکت​‌ها و سازمان​‌ها، مراکز داده را خارج از محل سازمان می‌​سازند و از راه دور به مدیریت آن می‌​پردازند. یکی از عواملی که باعث می‌​شود، سازمان​‌ها به فکر راه​اندازی دیتاسنتر در خارج از سازمان باشند، بهینه‌سازی مصرف انرژی است. معمولاً استقرار دیتاسنتر در موقعیت​‌های جغرافیایی با آب و هوای سردتر تأثیر به سزایی در کاهش مصرف انرژی دارد.

مراکز داده کولوکیشن Colocation

دیتاسنتر​‌های کولوکیشن که به عنوان “colocation” خوانده می‌​شود در لغت به معنای مرکز داده هم موقعیت است. این نوع دیتاسنتر امکان اجاره کردن فضای مناسب برای استقرار سرور‌ها و سایر تجهیزات را فراهم می‌​کند. این نوع مرکز داده مقیاس‌پذیری، پایداری و امنیت زیادی دارند و امکان مدیریت اتاق​‌های سرور را از راه دور ایجاد می‌​کند.

مرکز داده کولوکیشن زیرساخت​‌هایی چون: ساختمان ایمن، سیستم خنک‌کننده، پهنای باند مناسب، سرور، سیستم​‌های ذخیره‌ساز و فایروال‌ها را تأمین می‌​کند. فضای موجود در این مراکز اغلب به صورت قفسه​ یا اتاق، اجاره داده می‌​شود. با اینکه مراکز داده کولوکیشن دارای مزایای بسیاری هستند اما معایبی نیز دارند. مهم​ترین عیبی که در مورد این نوع مرکز داده مطرح است،

هزینه​‌های حمل و نقل برای حضور در موقعیت دیتاسنتر، هنگام کانفیگ​‌های دستی روی تجهیزات است. به طور معمول هر شرکت ارائه دهنده دیتاسنتر کولوکیشن مطابق روش​‌های خاص خود خدمات ارائه می‌​دهد و از هر شرکت به شرکت دیگر متفاوت است؛ اما به صورت کلی خدماتی مانند: امنیت فیزیکی، پایداری، اتصال به اینترنت، رعایت قوانین و پشتیبانی فنی ارائه می‌​دهند. از جمله مزایای استفاده از مراکز داده کولوکیشن می‌​توان به مواردی مانند: هزینه کمتر برای بهره‌​گیری از خدمات (در مقابل راه​اندازی و گسترش یک مرکز داده)، حفاظت و امنیت بیشتر در مقابل حملات سایبری و پشتیبانی فنی ۲۴ ساعته اشاره نمود.

مراکز داده کولوکیشن دوستدار محیط زیست هستند و انرژی کمتری استفاده می‌​کنند. این مراکز هزینه کمتری را برای مصرف برق از مشترکان خود دریافت می‌​کنند و می‌​توانند تا از ۷۲ تا ۹۶ ساعت در مقابل قطعی برق مقاومت نمایند. مهم​ترین نکته​ای که در خصوص مراکز داده کولوکیشن Colocation باید در نظر داشت، چگونگی طراحی آن است. با توجه به اینکه حادثه هیچ​گاه خبر نمی‌​کند و بلایای طبیعی برای دیتاسنتر امری بسیار خطیر محسوب می‌​شود، بهتر است مطمئن شوید که مرکز ارائه دهنده کولوکیشن به گونه​ای طراحی شده است که در مقابل بلایای طبیعی مقاومت بالایی دارد.

دیتاسنتر Edge

دیتاسنتر”Edge” مرکز داده کوچکی است که در لبه شبکه قرار دارد. در این دیتاسنتر داده​‌های مشتری تا حد امکان نزدیک به منبع اصلی پردازش می‌​شود. از آنجایی که مراکز داده کوچک‌تر در نزدیکی کاربران نهایی قرار دارند، از آن​‌ها برای ارائه خدمات سریع با حداقل تأخیر استفاده می‌​شود.

مهم​ترین مزیت اصلی مرکزداده لبه شبکه، ارائه خدمات سریع​تر با کمترین تأخیر است. تأخیر یکی از مهم​ترین مشکلات سازمان​‌های است که با اینترنت‌اشیا کار می‌​کنند. از مراکز داده لبه شبکه می‌​توان برای ارائه خدمات با کمترین تأخیر به کاربران نهایی استفاده کرد و تجربه کاربری بهتری را ایجاد کرد. به طور معمول، مراکز داده لبه شبکه به یک مرکز داده بزرگ‌تر و مرکزی یا چندین مرکز داده لبه شبکه دیگر متصل می‌​شوند. مراکز داده لبه شبکه Edge گزینه مناسبی برای شرکت​‌های مخابراتی، شرکت​‌های ارائه دهنده اینترنت‌اشیا، شرکت​‌های ارائه دهنده تجهیزات پزشکی و مراقبت​‌های بهداشتی، شرکت​‌های ارائه دهنده وسایل نقلیه هوشمند و کارخانه​‌های هوشمند است. از مهم​ترین ویژگی​‌های مراکز داده لبه می‌​توان به امکان توسعه و گسترش سریع​تر اشاره نمود. در سطح پایه، مراکز داده Edge شبکه به عنوان یک نقطه اتصال میان دو شبکه خواهند بود. مرکز داده لبه شبکه با هر کلاینت نزدیکتری که درخواست می‌فرستد، در یک نقطه تبادل قرار می‌​گیرد. نقطه تبادل اینترنت مکانی فیزیکی است که چندین شرکت مخابراتی و ارائه دهنده خدمات در آن به هم متصل می‌​شوند. این امر باعث ایجاد جریان سریع ترافیک بین شبکه​‌ها می‌​شود.

مرکز داده Edge شبکه ممکن است از یک مرکز داده میکرو ساخته شده باشد. حتی اگر یک مرکز داده لبه شبکه بتواند چندین سرویس را به تنهایی ارائه دهد، معمولاً به یک مرکز داده بزرگ‌تر متصل می‌​شود. این مرکز داده می‌​تواند منابع ابری بیشتر و پردازش متمرکز داده را فراهم کند. هر مرکز داده لبه شبکه داده‌های مخصوص دستگاه‌های لبه‌ای را که در نزدیکی آن قرار دارند، ذخیره و پردازش می‌کند. دو نوع اصلی از مراکز داده Edge وجود دارد.

اولین مورد شامل تسهیلات کوچک است که برای سرویس دهی به مکان‌های ثانویه توسط یک ارائه دهنده خدمات یا هم لوکیشن استفاده می‌​شود، و دومین مورد به عنوان یک سایت مدولار شده در نزدیکی لبه شبکه اصلی خود سازمان تعریف می‌​شود. در بسیاری از سازمان​‌ها که در چندین موقعیت مختلف فعالیت می‌​کنند، هر مکان ممکن است نیاز به دسترسی به داده‌ها و سیستم‌های اصلی شرکت داشته باشند که مراکز داده لبه مبتنی بر سیستم​‌های مدولار شده بهترین گزینه برای آن​‌ها محسوب می‌​شود.
یک مرکز داده بزرگ نیز می‌​تواند از تعدادی ماژول کوچک‌تر ساخته شود. مکان‌​‌های محاسبات لبه را می‌توان بر اساس سایت‌های مبتنی بر شبکه یا سایت‌های مبتنی برمحل استقرار، تقسیم کرد. سایت​‌های مبتنی بر شبکه عموماً با معماری مبتنی بر لایه پیاده‌سازی می‌​شوند و به طور خاص برای پشتیبانی از مراکز داده لبه ساخته شده​اند. این رویکرد به دلیل در دسترس بودن محبوبیت زیادی دارد. به عنوان مثال، سایت‌های مبتنی بر شبکه در مواردی مانند سایت‌های رادیویی استفاده می‌شوند.

ابری Cloud

این دیتاسنتر‌ها زیرساخت مبتنی بر ابر را به صورت آنلاین ارائه می‌​دهند و موقعیت قرارگیری دیتاسنتر در چندین کشور به صورت محرمانه قرار دارد و قابل شناسایی دقیق نیست. از این رو امنیت بیشتر، سرویس دهی مطلوب​تر، سرعت پردازش بیشتر و پشتیبانی بهتری را ارائه می‌​دهند. از جمله مهمترین مزایای دیتاسنتر ابری می‌​توان به کاهش هزینه نگهداری اطلاعات و نیرو‌های انسانی اشاره نمود.

دیتاسنتر ابری مقیاس‌پذیری سریع​تر و آسان​تر انجام می‌​شود و در هر سطحی که نیاز به منابع و زیرساخت​‌های بیشتر باشد با پرداخت هزینه می‌​توان به آن دسترسی داشت. دسترسی به اطلاعاتی که روی دیتاسنتر​‌های ابری آپلود و بارگذاری شده​اند کاملاً آسان و سریع از طریق اتصال به اینترنت خواهد بود. مهم​ترین معایبی که برای دیتاسنتر​‌های مبنی بر Cloud وجود دارد، میزان اعتماد‌پذیری و دسترسی کمتر است. چرا که شما باید تمامی اطلاعات و اسناد مورد نیازتان به شرکت​‌های میزبان بسپارید و اگر دیتا‌ها از اهمیت بالایی برخوردار باشند اعتماد به اشخاص ثالث کمی سخت خواهد بود.

با توجه به اینکه تنها راه ارتباطی برای دسترسی به اطلاعات و اسناد در دیتاسنتر ابری، اینترنت است در صورتی که دسترسی شما به اینترنت از بین برود، عملاً به فایل​‌ها و دیتا‌های مورد نیازتان دسترسی نخواهید داشت. با این اوصاف دیتاسنتر ابری همچنان محبوب است و برای مواردی مانند:‌ایمیل مارکتینگ، مدیریت مشتری، یادگیری ماشین، ارائه خدمات مبتنی بر ابر و بیگ دیتا استفاده می‌​شود. دیتاسنتر ابری از زیرساخت​‌هایی مانند تجهیزات خنک​کننده، ژنراتور‌های مولد برق دائمی، سوئیچ، روتر و فایروال​‌های سخت​افزاری و نرم​افزاری و برنامه​‌های مدیریتی تشکیل شده​است. مهم​ترین دیتاسنتر‌های مبنی بر کلود Amazon Web Services (AWS)، مایکرؤسافت (Azure) و IBM Cloud هستند.

دیتاسنتر Micro

مرکز داده میکرو (MDC) یک مرکز داده مدولار در مقیاس کوچک است که شامل کلیه محاسبات، ذخیره‌سازی، شبکه، برق، خنک‌کننده و سایر زیرساخت‌های مورد نیاز برای یک حجم کاری معین است. مراکز داده میکرو، به اندازه کافی کوچک هستند تا در مکان​‌هایی مستقر شوند که امکان پیاده‌سازی دیتاسنتر سنتی وجود ندارد. این امر به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا چالش پردازش و ذخیره‌سازی داده با تأخیر کم را به روشی مقرون‌به‌صرفه برطرف کنند. دیتاسنتر​‌های میکرو به صورت از پیش مونتاژ شده ارائه می‌​شوند.

به این معنی که تجهیزات از قبل در یک یا چند رک سرور نصب شده​اند. دیتاسنتر Micro تمامی تجهیزات مورد نیاز را درون یک رک قرار داده است و شما را از هر گونه سخت‌افزار بی​نیاز می‌​کند. معمولاً اجزایی که داخل قفسه این دیتاسنتر قرار دارد شامل منبع برق اضطراری UPS، واحد توزیع برق رک rPDU، واحد خنک‌کننده، واحد کنترل دمای محیط و سنسور‌ها و نرم​افزار‌های مدیریت از راه دور است.

برخی از دیتاسنتر‌های میکرو دارای سیستم​‌های پشتیبانی فنی، امنیت فیزیکی، سیستم​‌های اطفاء حریق و جذب ضربه هستند. شرکت​‌ها و سازمان​‌ها می‌​توانند پس از دریافت دیتاسنتر میکرو مؤلفه​‌های اضافی را روی آن نصب کنند و با اتصال به شبکه و سیستم​‌های برق آن را راه​اندازی نمایند. هنگامی که MDC راه‌اندازی شد، کارکنان فناوری اطلاعات یا یک MSP (ارائه دهنده خدمات مدیریت شده) مسئول پیکربندی و نظارت بر تجهیزات خواهند بود. برای استقرار MDC ابزار‌های مدیریت پیکربندی (مانند Ansible) و ابزار‌های نظارت بر شبکه سازمانی (مانند SolarWinds) استفاده می‌​شوند. مرکز داده میکرو کاربرد‌های بسیاری دارد. از آنجایی که کل سیستم در یک رک استاندارد فناوری اطلاعات محصور شده است، مراکز داده میکرو را می‌​توان در کمد‌های شبکه موجود یا اتاق​‌های سرور کوچک، و همچنین در فضا‌های اداری باز، فروشگاه​‌ها و کلینیک‌​‌ها استفاده کرد. این دیتاسنتر در رک به خوبی محافظت می‌​شود.

بدنه رک کاملاً مقاوم است تا بتواند از تجهیزات حساس IT در مقابل گرد و غبار و ذرات معلق در هوا محافظت کند. به طور کلی مراکز داده میکرو، مراکز داده کوچک نسخه​‌های کوچک شده مراکز داده بسیار بزرگ‌تر هستند. مراکز داده کوچک پیش ساخته و برای محاسبات لبه شبکه طراحی شده​اند و مزایای بسیاری مانند افزایش سرعت استقرار و راه​اندازی سریع، ‌مانیتورینگ داخلی و سفارشی‌سازی ساده​تر را فراهم می‌​کند. مهم​ترین ویژگی دیتاسنتر‌های میکرو قابلیت اطمینان‌پذیری بالا است. اغلب مراکز داده میکرو با ضمانت نامه​‌های جامع ارائه می‌​شوند و اگر هر یک از قطعات این دیتاسنتر به صورت مجزا دچار نقص عملکرد یا خرابی شود، از طریق گارانتی قابل تعویض، تعمیر و ادغام مجدد قطعه می‌​شود تا سیستم به طور کامل بازیابی شود.

نکات مهم برای انتخاب بهترین دیتاسنتر

نکات مهم برای انتخاب بهترین دیتاسنتر

دیتاسنتر‌ها با توجه به نیاز‌های شرکت و سازمان​‌ها انتخاب و طراحی می‌​شوند. اگر دیتاسنتر به اشتباه انتخاب شود، منجر به بروز مشکلاتی مانند: عدم اتصال، عدم دسترسی به داده‌ها و عدم پشتیبانی از نیاز‌های شما خواهد شد. بنابراین نکات مهمی برای انتخاب بهترین دیتاسنتر وجود دارد که می‌​توان به موارد زیر اشاره نمود:

مکان و موقعیت دیتاسنتر

مکان یکی از مهم​ترین عواملی است که در انتخاب یک مرکز داده نقش مؤثری دارد. اولین چیزی که در رابطه با موقعیت مکانی باید در نظر گرفت این است که چگونه شخصی از شرکت شما می‌تواند به راحتی به مکان فیزیکی برسد. اگر زمانی نیاز به ارتقا یا سرویس تجهیزات خود داشته باشید، این موضوع بسیار مهم جلوه می‌​کند. چرا که داشتن تجهیزاتی که برای مدت طولانی الزامات فرآیند کسب و کار را برآورده نمی‌​کند، چقدر می‌تواند پرهزینه باشد. همچنین باید در نظر بگیرید که موقعیت دیتاسنتر چقدر مستعد بلایای طبیعی مانند طوفان، سیل، زلزله و گردباد است.

میزان انعطاف‌پذیری و قابلیت گسترش (مقیاس‌پذیری)

همانطور که در بخش قبل گفته شد، شما می‌خواهید که ارائه دهنده شما بتواند نیاز‌های شما را در حال حاضر و حداقل برای چندین سال برآورده کند. ارائه‌دهندگان خدمات دیتاسنتر‌ها، سطوح مختلف انعطاف‌پذیری را ارائه می‌​دهند. بنابراین سعی کنید شرکتی را برای دریافت خدمات انتخاب کنید که در آینده بتوانید به راحتی تجهیزات و منابع مورد نیاز خود را گسترش بدهید.

قابلیت اطمینان

هنگام انتخاب یک مرکز داده یا ارائه‌دهنده کولو، قابلیت اطمینان امری کلیدی تلقی می‌​شود. قابلیت اطمینان در دنیای مراکز داده به عنوان زمان کار سنجیده می‌​شود. یک ارائه دهنده قابل اعتماد باید زمان آپتایم ۹ ثانیه داشته باشد، چنین شرکتی حداقل تا ۹۹. ۹۹۹٪ مواقع قابل اعتماد هستند. موارد دیگری که باید به دنبال آن باشید گواهینامه​‌های کارکنان، بازخورد مشتریان و پشتیبانی فنی در محل (در مقابل برون سپاری) است.

میزان کارایی و سرعت

با چه سرعتی به زیرساخت‌های خود نیاز دارید؟ فکر می‌کنید چقدر سریع در آینده به یک اتصال متقابل جدید یا فضای رک اضافی نیاز خواهید داشت؟ اکثر کسب و کار‌ها می‌خواهند فضای جدید خود را تا حد امکان سریع و کارآمد راه‌اندازی کنند. تعیین میزان کارایی استقرار به عنوان یک آمار یا عدد خاص ممکن است دشوار باشد، اما مطمئن شوید که میزان کارایی و سرعت زیرساخت​‌های شرکت مورد نظر شما چقدر است.

اعتبار

اعتبار ارائه دهنده را نیز در نظر بگیرید. چرا که منطقی نیست زمان و پول زیادی را صرف سرمایه‌گذاری در مرکز داده‌ای کنید که ظرف چند سال بسته می‌​شود. در حالت‌ایده‌آل، مرکز داده شما باید بتواند حداقل پنج سال و حتی بیشتر، پشتیبانی ارائه نماید. می‌توانید به بیانیه‌های مطبوعاتی، گزارش‌های مالی و تاریخچه مالی نگاهی بیندازید تا از ثبات شرکت‌ایده بگیرید.

امنیت

داشتن یک سیستم امنیتی مناسب برای یک مرکز داده بسیار مهم است. از آنجایی که تمام داده‌ها و برنامه​‌های کاربردی سازمانی شما را در دیتاسنتر قرار دارد، وجود یک نقص می‌​تواند به معنای فاجعه برای کسب و کار شما باشد. برای کاهش خطر حملات DDoS باید از در دسترس بودن یک سرویس حفاظتی DDoS استفاده کرد. مراکز داده باید از نرم‌افزار و فناوری استفاده کنند که از داده​‌های شما محافظت کند، اما باید از امنیت فیزیکی قوی نیز برخوردار باشد. همچنین باید بررسی کنید که ویژگی​‌ها و اهداف امنیتی آن​‌ها مقیاس‌پذیری سرویس شما را محدود نمی‌​کند.

ظرفیت خدمات شبکه

همه مراکز داده بدون ارتقاء زیرساخت ظرفیت خود را محدود می‌​کنند. متغیر‌هایی مانند قابلیت اطمینان شبکه، سرعت، و حتی امنیت می‌توانند به شما‌ایده​ای درباره قوی بودن شبکه بدهند. با فرض اینکه مرکز داده​ای را انتخاب می‌​کنید که از کابل​‌های فیبر نوری پشتیبانی می‌​کند، باید اطمینان حاصل کنید که آن​‌ها فضا و قدرت لازم برای رفع نیاز‌های آینده شما را دارند. مشخص کنید که با رشد شرکت خود به چه مقدار نیاز دارید تا بتوانید از همان ابتدا برای دریافت پهنای باند بیشتر برنامه‌ریزی کنید.
راه دیگر برای کنترل بیشتر بر ظرفیت کل مرکز داده خود، سرمایه‌گذاری در محل استقرار سرور است. شما فضا را اجاره می‌​کنید و سیستم​‌های برق، سرمایش و امنیت توسط اپراتور مرکز داده نگهداری می‌​شود. اگرچه فضا را تقسیم می‌کنید و بر اساس قفسه هزینه می‌پردازید، اما کارکنان ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته نیز پشتیبانی ارائه می‌​دهند.

پشتیبان‌گیری

یک مرکز داده خوب هر نقطه از شکست را شناسایی کرده و راه​‌هایی برای کاهش خطرات پیدا کرده است. همانطور که قبلاً گفتیم، بلایای طبیعی و قطع برق مشکلات بالقوه این تأسیسات هستند. هر مرکز داده متوسط ​​تا بزرگ از یک سیستم برق اضطراری متمرکز (UPS) برای برق اضطراری استفاده می‌کند. این سیستم‌ها به‌طور خودکار زمانی که منبع برق اصلی قطع می‌شود، روشن می‌شوند و مقدار انرژی باقی‌مانده را قبل از تمام شدن نیز نمایش می‌دهند. ژنراتور‌های پشتیبان باید در محل نصب شوند (حتی اگر در منطقه‌ای نباشید که دائماً دچار قطعی می‌​شود).

دلایل اهمیت مراکز داده چه چیزهایی هستند؟

دلایل اهمیت مراکز داده چه چیزهایی هستند؟

مراکز داده تقریباً از تمام برنامه‌های محاسباتی، ذخیره‌سازی و تجاری سازمانی پشتیبانی می‌​کنند. تا جایی که تجارت یک شرکت مدرن بر روی رایانه اجرا می‌​شود، مرکز داده تجارت است. مراکز داده سازمان​‌ها را قادر می‌​سازند تا قدرت پردازش خود را متمرکز کنند که به نوبه خود سازمان را قادر می‌​سازد توجه خود را بر روی موارد زیر متمرکز کند:

  • پرسنل IT و پردازش داده؛
  • محاسبات و زیرساخت اتصال شبکه؛
  • امنیت تسهیلات محاسباتی؛

پشتیبان‌گیری از داده‌ها اولین قدم حفاظتی است که کسب‌وکار‌ها می‌توانند برای اطمینان از عملکرد در نظر داشته باشند. همچنین برای محافظت از داده​‌های سازمان در برابر آسیب، سرقت، خرابی نرم‌افزار و فاجعه استفاده می‌​شود. در یک مرکز داده قابل اعتماد، سازمان می‌​تواند در صورت آسیب دیدگی یا قطع شدن داده​‌ها را مجدد بازیابی کند. برخلاف دارایی‌های فیزیکی، مانند ساختمان‌​‌ها، که در صورت آتش‌سوزی یا بلایای طبیعی می‌توان آن​‌ها را از طریق بیمه احیا کرد، داده‌های از دست رفته غیر قابل بازیابی هستند مگر اینکه بکاپ یا پشتیبان آن​‌ها را داشته باشید. به همین دلیل است که مرکز داده برای یک تجارت اهمیت ویژه‌ای دارد.

مراکز داده از چه بخش​هایی تشکیل شده​اند؟

مراکز داده از چه بخش​هایی تشکیل شده​اند؟

مراکز داده از بخش​‌های مختلفی تشکیل شده است و امکاناتی مانند سخت‌افزار‌های فناوری اطلاعات و تجهیزات شبکه را در خود جای داده است. دیتاسنتر‌ها عمدتاً برای ایمن‌سازی منابع فناوری اطلاعات راه​اندازی می‌​شوند. مراکز داده معمولاً از اجزای زیر تشکیل شده است:

  • سخت‌افزار‌های محاسباتی: واحد‌های محاسباتی شامل دستگاه​‌های ذخیره​سازی داده و سایر سخت​افزار‌های پردازش اطلاعات هستند.
  • قفسه​‌ها: سخت​افزار‌های مرکز داده معمولاً در قفسه​‌هایی نصب می‌​شوند که استفاده از فضا را در این مرکز به حداکثر می‌​رساند. قفسه​‌ها ممکن است به صورت عمودی یا افقی باشند و فضای کافی برای سیستم​‌های کابلی سقفی ایجاد کنند.
  • زیرساخت​‌های ذخیره‌سازی و استوریج​‌ها: زیرساخت​‌های ذخیره‌سازی و استوریج​‌ها با توجه به نوع دیتاسنتر مشخص می‌​شود.
  • تجهیزات شبکه: تجهیزات شبکه شامل سوئیچ، روتر‌ها و فایروال​‌ها است.
  • تجهیزات توزیع برق: یکی دیگر از اجزا دیتاسنتر​‌ها تجهیزات توزیع برق هستند که شامل کابل کشی، سوئیچینگ الکتریکی، مولد برق پشتیبان و در نهایت برق اضطراری UPS است.
  • سیستم​‌های خنک‌کننده: در دیتاسنتر سیستم​‌های خنک‌کننده برای تهویه مطبوع اتاق سرور و کامپیوتر‌ها، رطوبت‌گیری و رطوبت زدایی تأسیسات استفاده می‌​شود.
  • تجهیزات تلکام: در یک دیتاسنتر برای اتصالات حامل شبکه از تجهیزات مختلفی استفاده می‌​شود. این تجهیزات می‌​توانند نیاز به حضور در مرکز داده را با ایجاد دسترسی​‌هایی از راه دور کاهش دهند.
  • تجهیزات اطفاء حریق: در دیتاسنتر برای جلوگیری از حریق سیستم اطفاء حریق را به گونه​ای پیاده‌سازی می‌​کنند که تمام محیط را پوشش دهد. سیستم​‌های فعال برای حفاظت در مقابل آتش نیاز به تجهیزاتی مانند آشکارساز‌های دود و سیستم اپرینکلر آتش دارند. برای سیستم​‌های غیرفعال از تجهیزاتی مانند موانع مقاوم در برابر آتش استفاده می‌​شود.
  • اتاق ملاقات: یکی دیگر از اجزای دیتاسنتر‌ها اتاق ملاقات است. اتاق ملاقات منطقه​ای مناسب برای اتصال فیزیکی شبکه​‌های مخابراتی و تبادل ترافیک در نظر گرفته​ می‌​شود.

معرفی بهترین دیتاسنتر‌های خارجی

دیتاسنتر‌های خارجی انواع مختلفی دارند و برای افرادی که به دنبال بهترین دیتاسنتر‌های خارجی هستند، انتخاب کمی دشوار خواهد بود. از این رو اگر با بهترین دیتاسنتر‌های خارج از کشور آشنا باشید و ویژگی​ و مزایای و معایب هر یک را بدانید، انتخاب ساده​تر خواهد شد. در این بخش به معرفی بهترین دیتاسنتر‌های خارجی می‌​پردازیم:

دیتاسنتر SoftLayer IBM

دیتاسنتر SoftLayer IBM

دیتاسنتر SoftLayer IBM یکی از بزرگ‌ترین مرکز داده​‌های جهان است که بیش از ۶۰ مرکز داده در ۶ منطقه بزرگ و ۱۹ منطقه کوچک در سراسر جهان مستقر است. دیتاسنتر SoftLayer IBM انتخاب​‌های متنوعی بر اساس موقعیت​‌های مختلف و نحوه اجرا و پیاده‌سازی تجهیزات را در اختیار مشتریان قرار می‌​دهد. از مهم​ترین ویژگی​‌های این دیتاسنتر می‌​توان به پایگاه​‌های داده کاملاً آپتایم، تحمل‌پذیری خطا و مقیاس‌پذیری اشاره نمود. SoftLayer یکی از مجموعه شرکت​‌های IBM است که خدمات بسیاری قوی با پشتیبانی فوق‌العاده و تنوع ارائه سرور‌ها ارائه می‌​دهد. یکی از شرکای تجاری این برند، ایران سرور است که از سال ۲۰۱۵ در ایران آغاز به فعالیت نمود.

دیتاسنتر iWeb

دیتاسنتر iWeb

دیتاسنتر iweb در سال ۱۹۹۶ فعالیت خود را در کانادا آغاز نمود و از آن در بیش از ۱۵۰ کشور جهان خدمات ارائه داده است. سرور مجازی کانادا از دیتا سنتر‌ای وب یکی از سرویس​‌های محبوب این دیتاسنتر است. این دیتاسنتر تجهیزات شبکه خود را به چهار مرکز داده در مونترال، نیویورک و تورنتو گسترش داده است. امروزه مراکز داده ابری کانادایی آی وب میزبان هزارات کسب و کار، خدمات و نوآوران در بیش از ۱۵۰ کشور جهان است. این دیتاسنتر برای تأمین انرژی​‌های مورد نیاز خود از ۹۸% درصد انرژی​‌های تجدید‌پذیر آبی بهره می‌​گیرد. سرور‌های این دیتاسنتر از پردازنده​‌های آخرین نسل Intel به صورت تک پردازنده تا ۶ هسته و دو پردازنده تا ۲۴ هسته، حافظه Ram DDR۴ & DDR۳ تا ۲۵۶ گیگابایت، استوریج​‌های SATA، SAS، SSD با RAID سخت​افزاری و نرم​افزاری و قابلیت اتصال به شبکه از طریق NAS، SAN با پهنای باند ۱۰ گیگابایت در ثانیه بهره می‌​گیرند. سرور مجازی آمریکا از این دیتاسنتر نهایت سرعت عملکرد، امنیت و کنترل را در اختیار شما می‌​گذارد و اگر به دنبال خرید vps هستید، این دیتاسنتر گزینه خوبی خواهد بود. در جدول زیر به صورت کلی ویژگی​‌های این دیتاسنتر را بیان نموده​ایم:

ویژگی​‌های مثبت ویژگی​های منفی
تضمین 100% آپتایم بدون هاست اشتراکی و میزبانی بدون vps iweb
تعویض 4 ساعتی سخت افزارها در صورت وجود نقص
دوستدار محیط زیست و تامین انرژی​های تجدید پذیر
ارائه هاست لینوکس و ویندوز
سخت‌افزار/نرم‌افزار RAID موجود، NAS، SAN، ذخیره‌سازی بلوک اختصاصی در دسترس، متعادل‌کننده بار اختصاصی و فایروال موجود، پردازنده دوگانه تا ۲۴ هسته، MySQL/SQL Server، CMS انتخابی هزینه بالا
مکان سرور در کانادا (مونترال)، هلند (آمستردام)، ایالات متحده آمریکا (دالاس، نیویورک، سانتا کلارا)، سنگاپور

 

تست​‌های مختلفی روی سرورهای این دیتاسنتر انجام شده است که نتایج آن را در جدول زیر قرار داده​‌ایم:

نوع تست میانگین زمان بارگذاری
تست GTmetrix 7.7 ثانیه
تست Pingdom 820 میلی‌ثانیه
PageSpeed ​​Insights (Google) 4.8 ثانیه

دیتاسنتر Hetzner

دیتاسنتر Hetzner

دیتاسنتر هتزنر یکی از دیتاسنترهای آلمانی است که از سال 1997 فعالیت خود را آغاز کرد و سرورهایش در 4 نقطه جهان استقرار دارد. دیتاسنتر Hetzner توسط Martin Hetzner بنیان گذاری شد و این دیتاسنتر خدمات بسیاری از جمله کولوکیشن، VPS، میزبانی ابری و سرورهای اختصاصی ارائه می​دهد. این دیتاسنتر از پشتیبانی خوبی برخوردار است. سرورهای این دیتاسنتر از فضای ذخیره سازی 1 تا 16 ترابایت، میزان رم DDR4 & DDR3 تا حداکثر 16 گیگابایت و پردازشگر ARM & AMD & Intel تا حداکثر 6 هسته با قدرت پرداز 3.7 گیگاهرتز در ثانیه برخوردار است. محل دقیق دیتاسنتر Hetzner در نورنبرگ آلمان، فالکن اشتاین آلمان، هلسینکی فنلاند و ویرجینیا در آمریکا است. بنابراین پرسرعت​ترین دسترسی را تجربه خواهید کرد. در جدول زیر ویژگی​های این دیتاسنتر را ذکر کرده​ایم:

امنیت: حصار محیطی با امنیت بالا در اطراف کل پارک مرکز داده با نظارت تصویری

ورود از طریق پایانه‌های کنترل دسترسی الکترونیکی با کلید ترانسپوندر یا کارت ورود

دوربین‌های نظارتی فوق مدرن برای نظارت 24 ساعته بر مسیرهای دسترسی، ورودی‌ها، سیستم‌های قفل کننده درب‌های امنیتی و اتاق‌های سرور

سیستم اطفاء حریق: این دیتاسنتر از سیستم اطفاء حریق پیشرفته شامل آشکارساز دود و آتش بهره گرفته است و ساختمان​‌ها با فاصله​ای مجزا از یکدیگر قرار دارند تا از گسترش آتش جلوگیری شود. در اتاق سرور از دمپرهای آتش خودکار و دیوارها و درهای نسوز نیز استفاده شده است.
حفاظت از حملات DDOS: از سیستم​های پیچیده برای جلوگیری از حملات DDOS استفاده شده است که نه تنها باعث افزایش هزینه​‌های مشترکان نمی​شود بلکه به سرعت حملات سایبری را شناسایی می​کند و پس از آن با استفاده از ابزارهای حفاظتی حمله فلیتر می​شود. این امر تاثیری در ترافیک ورودی شما نخواهد داشت.

 

دیتاسنتر OVH

دیتاسنتر OVH

دیتاسنتر OVH یکی از بزرگ‌ترین ارائه دهندگان هاست و سرور ابری در جهان است که بیش از 1.3 میلیون مشتری به آن اعتماد دارند. این شرکت در سال 1999 در فرانسه تاسیس شد و امروزه خدمات خود را در سراسر جهان ارائه می​‌دهد و میزبان 300 هزار سرور در 28 مرکز داده در 4 قاره جهان است. دیتاسنتر OVH به لطف شبکه فیبر نوری خود با سرعت 20 ترابیت بر ثانیه از ظرفیت شبکه جهانی، طرح‌های سودمند مبتنی بر ابر و بسیاری از راه حل‌های دیگر برای هر اندازه پروژه‌های وب، مخاطبان رو به رشدی را جذب می​کند. اگر به دنبال خرید سرور مجازی فرانسه هستید، دیتاسنتر OVH بهترین گزینه است. در جدول زیر ویژگی​‌های این دیتاسنتر را ذکر کرده​ایم:

ویژگی​‌های مثبت ویژگی​‌های منفی
اتصال پرسرعت به شبکه جهانی با ظرفیت کل 12 گیگابایت در ثانیه سرعت سرورها در سراسر اروپا عالی است اما در امریکا متوسط است.
دارای مراکز داده با امنیت بسیار بالا در سراسر جهان تعداد محدود سیستم​های از پیش نصب شده برای مدیریت محتوا
دارای زیرساخت‌های محافظت در برابر حملات DDOS برای دریافت خدمات پشتیبانی هزینه اضافی نیاز است
تضمین آپتایم 99.9%  
محل سرور در آمریکای شمالی (Beauharnois، Vint Hill)، اروپا (پاریس، لندن، فرانکفورت، استراسبورگ، Gravelines، Roubaix، ورشو)، آسیای جنوب شرقی (سنگاپور)، استرالیا (سیدنی)  

تست​های مختلفی روی این دیتاسنتر انجام شده​است که نتایج آن در جدول زیر ذکر شده است:

نوع تست میانگین زمان بارگذاری
تست GTmetrix 3.1 ثانیه
تست Pingdom 1.22 ثانیه
PageSpeed ​​Insights (Google) 4.8 ثانیه

 

دیتاسنتر AWS

دیتاسنتر AWS

دیتاسنتر AWS که مخفف عبارت “Amazon Web Service” است، در سال 2006 فعالیت خود را آغاز نمود. این دیتاسنتر در حال حاضر 38 مرکز داده و 34 گره ابری در سراسر جهان دارد. AWS گسترده‌ترین زیرساخت ابر جهانی را دارد. هیچ ارائه‌دهنده‌ی ابر دیگری به اندازه‌ی مناطق با چندین منطقه در دسترس ارائه نمی‌دهد که با تأخیر کم، توان عملیاتی بالا و شبکه‌های بسیار زائد به هم متصل شده‌اند. به جرات می​‌توان گفت دیتاسنتر AWS بزرگ‌ترین و پویا​ترین اکوسیستم را دارد و به میلیون​‌ها مشتری و ده‌​ها هزار شریک فعال در سراسر جهان خدمات ارائه می​‌دهد. در جدول زیر مهم​ترین ویژگی​‌ها این دیتاسنتر را ذکر نموده​ایم:

مقیاس پذیری: این دیتاسنتر شرکت‌​ها را قادر می​سازد تا بسیار انعطاف پذیر باشند و برای افزایش ظرفیت​‌های خود از این دیتاسنتر استفاده کنند.
انعطاف پذیری زیاد: زیرساخت جهانی AWS به شما این امکان را می‌دهد تا انتخاب کنید که چگونه و در کجا می‌خواهید بارهای کاری خود را اجرا کنید، و زمانی که این کار را انجام می‌دهید، از همان شبکه، صفحه کنترل، API و خدمات AWS استفاده می‌کنید. اگر می‌خواهید برنامه‌های خود را به صورت جهانی اجرا کنید، می‌توانید یکی از مناطق AWS و AZ را انتخاب کنید. اگر می‌خواهید برنامه‌های خود را با تأخیر میلی‌ثانیه‌ای تک رقمی روی دستگاه‌های تلفن همراه و کاربران نهایی اجرا کنید، می‌توانید AWS Local Zones یا AWS Wavelength را انتخاب کنید. یا اگر می‌خواهید برنامه‌های خود را در محل اجرا کنید، می‌توانید AWS Outposts را انتخاب کنید.
کارایی بالا: زیرساخت جهانی AWS برای عملکرد ساخته شده است. نقاط مختلف AWS تأخیر کم، اتلاف بسته کم و کیفیت کلی شبکه را ارائه می‌دهند. بنابراین با در دسترس قرار دادن پهنای باند 100 گیگابایت بر ثانیه، بیشتری کارایی را خواهد داشت.
امنیت: تمام داده‌هایی که در سراسر شبکه جهانی AWS جریان می‌یابند که مراکز داده و مناطق ما را به هم متصل می‌کنند، قبل از خروج از امکانات ایمن ما، به‌طور خودکار در لایه فیزیکی رمزگذاری می‌شوند.

 

دیتاسنتر Azure

دیتاسنتر Azure

دیتاسنتر آژور از ارائه‌دهندگان خدمات مبتنی بر پردازش ابری و از زیرمجموعه​‌های شرکت مایکرؤسافت است. زیرساخت‌​‌های دیتاسنتر آژور از دو مؤلفه زیرساخت فیزیکی و زیرساخت شبکه تشکیل شده است. مؤلفه فیزیکی شامل بیش از ۲۰۰ مرکز داده فیزیکی است که در مناطق مرتب شده‌اند و توسط یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های به هم پیوسته روی کره زمین به هم متصل شده‌اند. با اتصال شبکه جهانی Azure، هر یک از دیتاسنتر‌های Azure دسترسی بالا، تأخیر کم، مقیاس‌پذیری و آخرین پیشرفت‌ها در زیرساخت‌های ابری را ارائه می‌کنند که همه بر روی پلت فرم Azure اجرا می‌شوند.

این مؤلفه‌​‌ها با هم، داده‌​‌ها را به طور کامل در شبکه قابل اعتماد مایکرؤسافت نگه می‌​دارند. شبکه جهانی Azure به تمام اجزای شبکه اشاره دارد و از شبکه گسترده جهانی مایکرؤسافت (WAN)، نقاط حضور (PoPs)، فیبر و موارد دیگر تشکیل شده است. Azure زیرساخت ابری درجه یک سازمانی را فراهم می‌​کند که مشتریان و شرکا می‌​توانند به آن تکیه کنند. این دیتاسنتر شامل عناصر فیزیکی مانند توان اضافی، شبکه و خنک‌کننده، و همچنین عناصر نرم‌افزاری مانند فرآیند‌های استقرار ایمن، تعمیر و نگهداری بدون ضربه و پیش‌بینی خرابی است که توسط یادگیری ماشین فعال می‌شود.

دیتاسنتر Leaseweb

دیتاسنتر Leaseweb

دیتاسنتر Leaseweb از جمله دیتاسنتر‌هایی است که دارای ۲۵ مرکز داده در سراسر جهان است. لیزوب در کشور‌هایی مانند هلند، آمریکا، آلمان و غیره دیتاسنتر دارد. لیزوب از جمله دیتاسنتر‌های محبوب است که خدمات مختلف میزبانی و کولوکیشن را ارائه می‌​دهد. افرادی که سرور مجازی آلمان یا سرور مجازی هلند را بر می‌​گزینند، می‌​توانند از دیتاسنتر لیزوب خدمات دریافت کنند.

معرفی دیتاسنتر‌های ایرانی

از میان دیتاسنتر‌های موجود برخی ترجیح می‌​دهند دیتاسنتر‌های ایرانی را برگزینند. خوشبختانه دیتاسنتر‌های ایرانی بسیاری متنوع هستند و برای تهیه سرور مجازی ایران گزینه​‌های مختلفی را ارائه می‌​دهند و در چند سال اخیر رشد خوبی داشته​اند. در ادامه به معرفی دیتاسنتر‌های ایرانی می‌​پردازیم:

دیتاسنتر برج میلاد

دیتاسنتر برج میلاد در دو طبقه بالا و پایین برج میلاد تهران استقرار دارد و توسط شرکت آسیاتک مدیریت می‌​شود. یکی از خدمات دیتاسنتر برج میلاد ارائه سرور اختصاصی ایران است. با توجه به اینکه ارتفاع برج میلاد ۴۳۵ است، یک برج چند منظوره مخابراتی به شمار می‌​رود. این دیتاسنتر از بروزترین استاندارد‌های جهانی برخوردار است و در سال ۱۳۹۶ افتتاح شد. دیتاسنتر برج میلاد کاملاً امن است و برای افزایش امنیت اطلاعات در دو مرحله پایش اطلاعات و‌مانیتورینگ انجام می‌​شود. در صورتی که قصد خرید سرور برج میلاد را دارید میتوانید با ما تماس بگیرید.

دیتاسنتر زیرساخت

دیتاسنتر زیرساخت

دیتاسنتر زیرساخت یکی دیگر از دیتاسنتر‌های ایرانی است که از دو ویژگی آپتایم بالا و پشتیبانی عالی برخوردار است. سرور‌های اختصاصی زیرساخت از آپتایم ۹۹. ۹ درصد، سرور‌های قدرتمند و پهنای باند ۵۰۰ گیگابایت بر ثانیه برخوردار است. دیتاسنتر زیرساخت ایران از حداکثر رم ۶۴ گیگابایت و تکنولوژی RAID نرم‌افزاری و پردازشگر ۱۶ هسته با سرعت ۲. ۶ گیگاهرتز برخوردار است. دیتاسنتر زیرساخت خدمات کولوکیشن و سرور مجازی زیرساخت نیز ارائه می‌​دهد.

دیتاسنتر آسیاتک

دیتاسنتر آسیاتک

آسیاتک یکی از مجموعه دیتاسنتر‌های ایرانی است که از سال ۱۳۸۲ فعالیت خود را آغاز نمود. آسیاتک سرور‌های ایرانی خارج از کشور را به داخل ایران انتقال داد. هم اکنون امکان انتخاب لوکیشن سرور‌ اختصاصی و سرور مجازی آسیاتک این دیتاسنتر فراهم است.

دیتاسنتر تبیان

دیتاسنتر تبیان

دیتاسنتر تبیان از ایمن​ترین مراکز داده با ۷۲ رک سرور است. دیتاسنتر تبیان از دیوار‌های آتش سخت​افزاری برای امنیت و جلوگیری از حملات سایبری استفاده می‌​کند. از مهم​ترین مزیت​‌های انتخاب این دیتاسنتر می‌​توان به برخورداری از تیم فنی توانمند برای ارائه خدمات پشتیبانی، ارائه بسته​‌های متنوع پشتیبانی و مدیریتی و اولین مرکز داده خدمات با زیرساخت مبنی بر Iaas در قالب VPC و PPC و سرور اختصاصی تبیان اشاره نمود.

دیتاسنتر افرانت

دیتاسنتر افرانت

دیتاسنتر افرانت از دیگر دیتاسنتر‌های ایرانی است که در سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را در این حوزه آغاز نمود و موفق به اخذ گواهینامه ISO۹۰۰۱ و دریافت ISP از PTT شد. دیتاسنتر افرانت اولین شرکت ارائه دهنده Internet Connection Provider (ICP) است که اقدام به ارائه سرویس پهنای بایند اینترنت با سرعت بالا به سازمان​‌ها و شرکت​‌ها نموده است. یکی از مهم​ترین مزایای تهیه دیتاسنتر افرانت برخورداری از سرویس پشتیبان‌گیری Backup as a Service در خارج از محل اصلی سرویس است. پشتیبان‌گیری در خارج از محلی اصلی سرویس با روشی امن انجام و در چند لایه حفاظت نگهداری می‌​شود. سرویس​‌های دیتاسنتر ابری افرانت با برخورداری از زیرساخت​‌های ابری امکان ارائه سرویس​ به صورت سفارشی‌سازی شده در فضای ابری سازگار با محیط​‌های VWware دارد.

دیتاسنتر پارس آنلاین

دیتاسنتر پارس آنلاین یکی از مراکز داده خصوصی خاورمیانه است که در سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز نمود. پارس آنلاین اولین مجموعه​ای است که خدمات کولکیشن، سرور​‌های اختصاصی، IaaS، سرور مجازی پارس آنلاین و فضای ابری ارائه می‌​دهد.

خدمات اصلی دیتاسنتر‌ها چه چیز‌هایی هستند؟

خدمات اصلی دیتاسنتر‌ها چه چیز‌هایی هستند؟

خدمات مرکز داده یک اصطلاح جمعی برای تمام اجزای پشتیبانی لازم برای عملکرد صحیح یک مرکز داده است. این شامل تمام پیاده‌سازی، نگهداری و بهره‌برداری از یک مرکز داده است. به این ترتیب، خدمات مرکز داده می‌​تواند شامل سخت‌افزار، نرم‌افزار، فرآیند‌ها و پرسنل باشد. خدمات مرکز داده وظیفه تهیه پشتیبان و بازیابی اطلاعات، شبکه‌سازی، میزبانی وب سایت، مدیریت داده​‌ها و غیره را به سازمان‌های فناوری اطلاعات بر عهده دارند. از آنجایی که برخی از مراکز داده را می‌​توان بر روی ابر میزبانی کرد، مدیریت زیرساخت مرکز داده (DCIM) نیز می‌​تواند به عنوان یک سرویس بر روی ابر استفاده شود.

چند نمونه از خدمات مرکز داده عبارتند از:

  • نصب و نگهداری سخت‌افزار
  • توزیع برق مدیریت شده
  • سیستم‌های قدرت پشتیبان
  • پشتیبان‌گیری و آرشیو کردن داده​‌ها
  • متعادل‌سازی بار مدیریت شده
  • دسترسی به اینترنت کنترل شده
  • مدیریت‌ایمیل و پیام
  • احراز هویت و مجوز کاربر مدیریت شده
  • ارائه فایروال​‌های متنوع و برنامه​‌های ضد بدافزار
  • برون سپاری مدیریت شده
  • تداوم کسب و کار مدیریت شده
  • پشتیبانی فنی مستمر و کارآمد
  • استاندارد‌های مراکز داده

استاندارد‌های مختلفی برای مراکز داده یا دیتاسنتر‌ها وجود دارد. هر یک از این استاندارد‌ها به جنبه خاصی از پیاده​سازی دیتاسنتر مانند: خنک‌کننده، چگالی رک، افزونگی و آپتایم، شبکه، امنیت و انطباق اشاره دارد. این استاندارد‌ها به ارزیابی قابلیت​‌های یک مرکز داده کمک می‌​کند. استاندارد‌ها مراکز داده در واقع شامل دستورالعمل​‌ها و قوانینی هستند که همه تولیدکنندگان، متخصصان و ذینفعان در مورد آن توافق نموده​اند و با تضمین ایمنی، کیفیت محصول و کاهش هزینه​‌ها ارائه شده​ است. این استاندارد​‌ها از زیرساخت‌های دیجیتال و رشد آتی پشتیبانی می‌​کند و شامل ابزار‌هایی برای ایجاد معیار‌هایی برای درک بهتر و توسعه مستمر ارائه خدمات دیجیتال، هم از نظر قابلیت اطمینان و هم از نظر کارایی انرژی هستند. در زیر استاندارد‌های رایج مرکز داده را شرح داده​ایم:

تعدادی استاندارد ISO وجود دارد که می‌​توان از آن​‌ها استفاده کرد. همه رویه‌های مرکز داده، از جمله مدیریت مالی، برنامه‌ریزی چرخه عمر تجهیزات، و انواع دیگر، تحت پوشش ISO نیستند. از آنجایی که استاندارد‌های ISO بسیار گسترده هستند، به کار زیادی از طرف مالک و اپراتور مرکز داده نیاز دارند تا آن​‌ها را عملی کنند.

  • ISO/IEC ۳۰۱۳۴-۱: ۲۰۱۸ قسمت ۱: بررسی اجمالی و الزامات عمومی
  • ISO/IEC ۳۰۱۳۴-۲: ۲۰۱۸ قسمت ۲: مصرف برق مؤثر (PUE)
  • ISO/IEC ۳۰۱۳۴-۳: ۲۰۱۸ قسمت ۳: ضریب انرژی تجدیدپذیر (REF)
  • ISO/IEC ۳۰۱۳۴-۲: ۲۰۱۷ قسمت ۴: بهره وری انرژی تجهیزات فناوری اطلاعات برای سرور‌ها (ITEEsv)
  • ISO/IEC DIS ۳۰۱۳۴-۶ قسمت ۶: ضریب استفاده مجدد انرژی (ERF)
  • ISO/IEC CD ۳۰۱۳۴-۷ قسمت ۷: نسبت راندمان خنک‌کننده (CER)
  • ISO/IEC CD ۳۰۱۳۴-۸ قسمت ۸: اثربخشی استفاده از کربن (CUE)
  • ISO/IEC CD ۳۰۱۳۴-۹ قسمت ۹: اثربخشی مصرف آب (WUE)

ISO 50001 – سیستم مدیریت انرژی

این شیوه‌های مدیریت انرژی را که در سطح جهانی پیشرو در نظر گرفته می‌شوند، تشریح می‌کند. این استاندارد بر اساس مدل سیستم مدیریت بهبود مستمر است که برای سایر استانداردهای شناخته شده مانند ISO 9001 یا ISO 14001 نیز استفاده می​شود. این استاندارد می​تواند به میزان قابل توجهی در صرفه جویی در انرژی، هزینه و کاهش انتشار کمک کند.

سری ISO 14000

سری ISO 14000 شامل یک سری از استانداردهای بین المللی در مورد مدیریت زیست محیطی است. چارچوبی از عناصر ضروری برای استقرار یک سیستم مدیریت زیست محیطی موثر (EMS) ارائه می​دهد.

ISO 14040

این استانداردها جزئیاتی را برای انجام ارزیابی چرخه عمر (LCA) در ارتباط با ISO 14044 ارائه می​دهند. این استانداردها شامل مطالعات LCA و مطالعات موجودی چرخه عمر می​شود. این استاندارد به جنبه‌های زیست‌محیطی و اثرات بالقوه زیست‌محیطی در طول چرخه عمر یک محصول از خرید مواد خام تا تولید، استفاده از پایان عمر، بازیافت و دفع نهایی می‌پردازد.

استاندارد ASHRAE 90.4-2019

استاندارد انرژی برای مراکز داده استاندارد ASHRAE 90.4-2019 حداقل الزامات بهره وری انرژی را برای طراحی و بهره برداری از مرکز داده، با در نظر گرفتن نیازهای بار خاص آن​ها در مقایسه با سایر امکانات، مشخص می​کند. برای مراکز داده با مساحت کف مطبوع بیشتر از 20 W/ft2 و بارهای تجهیزات فناوری اطلاعات بیشتر از 10 کیلو وات، استاندارد 90.4 شامل الزامات خاصی برای سیستم‌های مکانیکی و الکتریکی نصب شده در مراکز داده جدید یا اضافات/تغییرات مرکز داده است که نیاز به مکانیکی یا الکتریکی جدید دارند.

TIA 942-A 2014

استاندارد زیرساخت مخابراتی مرکز داده مبتنی بر استاندارد لایه مؤسسه Uptime است، این استاندارد عمدتاً بر روی کابل فناوری اطلاعات و مفاهیم افزونگی شبکه و قابلیت اطمینان متمرکز است. TIA استفاده از عبارت “Rated” را به جای “Tiers” انتخاب کرد، که پس از اینکه UI درخواست کرد TIA استفاده از سیستم Tier را برای نشان دادن سطوح قابلیت اطمینان متوقف کند، به عنوان Rated 1-4 مشخص شده است. استاندارد TIA شامل جداولی است که یافتن رتبه بندی سیستم‌های مخابراتی، معماری، الکتریکی و مکانیکی را ساده می​کند.

ANSI/BICSI 002-2014

این استاندارد بهترین روش‌ها برای طراحی و پیاده‌سازی مرکز داده را ارائه می​دهد. این استاندارد حوزه‌های اصلی برنامه‌ریزی، طراحی، ساخت و راه‌اندازی مشاغل ساختمان MEP و همچنین حفاظت در برابر آتش، فناوری اطلاعات و نگهداری را پوشش می‌دهد. به عنوان طرحی برای طراحی، ساخت و بهره برداری از مراکز داده ارائه شده است. کلاس‌های 0 تا 4 برای تعیین رتبه‌بندی/قابلیت اطمینان استفاده می‌شوند، که سپس توسط پرسنل آموزش دیده و واجد شرایط BICSI تأیید می‌شوند.

دیتاسنترها طبق استانداردهای ملی و بین المللی طراحی می​شوند. یکی از استانداردهای زیرساخت​ی مرکز داده ANSI/TIA-942 است. این استاندارد شامل گواهینامه​ها و قوانینی است که برای سطوح مختلف دیتاسنتر در نظر گرفته شده است:

  • سطح 1: زیرساخت اصلی سایت. مرکز داده Tier 1 محافظت محدودی در برابر رویدادهای فیزیکی ارائه می‌دهد. دارای اجزای تک ظرفیتی و یک مسیر توزیع واحد و غیر زائد است.
  • ردیف 2: زیرساخت سایت اجزا با ظرفیت اضافی. این مرکز داده محافظت بهتری در برابر رویدادهای فیزیکی ارائه می‌دهد. دارای اجزای ظرفیت اضافی و یک مسیر توزیع واحد و غیر زائد است.
  • سطح 3: زیرساخت سایت قابل نگهداری همزمان. این مرکز داده تقریباً در برابر همه رویدادهای فیزیکی محافظت می‌کند، اجزای با ظرفیت اضافی و چندین مسیر توزیع مستقل را ارائه می‌دهد. هر جزء را می‌توان بدون ایجاد اختلال در خدمات به کاربران نهایی حذف یا جایگزین کرد.
  • ردیف 4: زیرساخت سایت مقاوم در برابر خطا. این مرکز داده بالاترین سطح تحمل خطا و افزونگی را ارائه می‌دهد. اجزای با ظرفیت اضافی و چندین مسیر توزیع مستقل، قابلیت نگهداری همزمان و یک خطا را در هر نقطه از نصب بدون ایجاد خرابی امکان پذیر می‌کنند.

مهم​ترین ویژگی​های data centerها چه چیزهایی هستند؟

مهم​ترین ویژگی​های data centerها چه چیزهایی هستند؟

دیتاسنترها نیز از مهم​ترین زیرساخت​های فناوری اطلاعات محسوب می​شوند و به همین دلیل هنگام انتخاب بهتر است به ویژگی​های مهم آن​ها توجه ویژه شود:

  • بهترین دسترسی: data centerها معمولاً از تجهیزات ذخیره سازی، تجهیزات شبکه و سیستم​های امنیتی تشکیل شده​اند. هر شرکتی که از دیتاسنترها خدمات دریافت می​کند اطلاعات و اسناد مهمی را در دیتاسنترها ذخیره نموده و با آن​ها کار می​کند. بنابراین به دلایل مختلفی مانند کانفیگ​های امنیتی، کار با دیتاها، بازیابی اطلاعات و حتی برطرف کردن مشکلات و غیره باید در هر لحظه دسترسی به دیتاسنتر​ها فراهم باشد.
  • مقیاس پذیری: مقیاس پذیری در بسیاری از صنایع امری مهم تلقی می​شود و در زیرساخت​های فناوری اطلاعات این امر به شدت اهمیت دارد. چرا که مراکز داده باید بستری منعطف را فراهم کنند که قابلیت پشتیبانی یکپارچه از ارتقاهای ساده و سریع و حفظ رشد سریع عملکرد را داشته باشند.
  • تجهیزات خنک سازی: زیرساخت​های فناوری اطلاعات، معمولاً از انرژی استفاده می​کنند و با گرمای زیادی که تولید می​کنند نیاز به خنک سازی مداوم دارند. در رک​ها که تراکم تجهیزات زیاد است، باید تدابیری برای تهویه هوا و خنک سازی اندیشیده شود. این امر باعث افزایش طول عمر قطعات می​شود.
  • تجهیزات سخت افزاری: یکی دیگر از مهم​ترین ویژگی​های سخت افزاری دیتاسنترها برخورداری از تجهیزات سخت افزاری و ارائه پهنای باند مناسب است. اگر کسب و کار شما به گونه​ای است که به منابع بیشتری برای پردازش دیتاها نیاز دارید، باید دیتاسنتری انتخاب کنید که منابع مورد نیاز شما را داشته باشد.
  • نوع ارائه خدمات: با توجه به اینکه دیتاسنترهای متنوع هستند و خدمات مختلفی ارائه می​دهند، بهتر است با توجه به نیاز مناسب​ترین دیتاسنتر را انتخاب کنید تا بتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. به عنوان مثال برخی دیتاسنترها صرفاً خدمات میزبانی ارائه می​دهند و امکان ارائه خدمات کلوکیشن ندارند.

میزبانی در دیتاسنترهای ایرانی بهتر است یا خارجی؟

میزبانی در دیتاسنترهای ایرانی بهتر است یا خارجی؟

با توجه به اینکه در ایران زیرساخت خوبی برای دیتاسنتر‌ها فراهم​ شده است و شرکت‌​‌های ارائه دهنده خدمات هاستینگ داخل ایران خدمات خود را با کیفیت بالا ارائه می‌​دهند. به طور کلی اگر لوکیشن سرور در داخل ایران واقع شده باشد، تأثیر به سزایی در سرعت بارگذاری سایت دارد که یکی از شاخصه​‌های سئو است. هر چه سرعت بارگذاری \”Load\” سایت کمتر باشد، از نظر سئو با کیفیت​تر محسوب می‌​شود. به همین دلیل می‌​توان گفت میزبانی در دیتاسنتر‌های ایرانی بهتراست. اگر جامعه هدف کسب و کار شما صرفاً بازار داخل است، دیتاسنتر‌های ایرانی گزینه خوبی خواهند بود. چرا که به دلیل داشتن فاصله فیزیکی کمتر، سرعت بارگذاری ساعت افزایش می‌​یابد. یکی دیگر از ویژگی​‌هایی که باعث اولویت دیتاسنتر‌های ایرانی نسبت به خارجی می‌​شود، امنیت دیتا است. با توجه به اینکه دیتاسنتر‌های ایرانی در داخل ایران قرار دارند و شرکت​‌های خارجی به این سرور‌ها دسترسی ندارند، امنیت بیشتری را خواهند داشت. دیتاسنتر‌های ایرانی نسبت به دیتاسنتر‌های خارجی دارای مزایا و معایب مخصوص خود هستند که با توجه به آن می‌​توانید

نیازسنجی کنید و بهترین تصمیم را اتخذ نمایید. در جدول زیر به شرح آن می​پردازیم:

نوع دیتاسنتر

  • دیتاسنترهای ایرانی
  • دیتاسنترهای خارجی

ثبات و پایداری سرور

  • به دلیل عدم پایداری در شبکه و مسیریابی تبات کمتری دارند.
  • به دلیل عدم قطعی اینترنت و پایداری در شبکه، ثبات و پایداری زیادی دارند.

قیمت سرویس

  • قیمت دریافت سرویس​ از دیتاسنترهای ایرانی کمتر است اما ممکن است به دلایلی مانند عدم ثبات سیستم‌​های شبکه کیفیت ارائه خدمات پایین باشد.
  • در دیتاسنترهای خارجی قیمت سرویس با توجه به کیفیت خدمات دریافتی کاملاً مقرون به صرفه است.

درگاه پرداخت

  • دیتاسنترهای ایرانی برای خدمات پرداخت آنلاین گزینه مناسبی هستند و عملیات پرداخت با سرعت بیشتری برای کاربران انجام می​شود.
  • دیتاسنترهای خارجی به دلیل اینکه خارج از کشور هستند و اتصال درگاه​های پرداخت به آن​ها ممکن است دشوار و گاهی با قطعی رو به رو شود، گزینه مناسبی نیست.

سئو

  • فاکتورهای بیشماری در سئو سایت دخیل است. دیتاسنترهای ایرانی از جهت افزایش سرعت بارگذاری سایت تاثیر مثبتی بر سئو دارند.
  • دیتاسنترهای خارجی از نظر سرعت ایندکس شدن مطالب و وجود دسترسی گوگل به هاست​‌های این دیتاسنترها روی بهبود رتبه سایت تاثیر مثبتی دارند.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 6 =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
ساخت دیتابیس ریموت در اوبونتو
آموزش لینوکس

نحوه ساخت دیتابیس ریموت در اوبونتو

همزمان با رشد برنامه یا وب‌سایت شما، ممکن است به نقطه‌ای برسید که کانفیگ فعلی سرور شما دیگر پاسخگو نباشد. اگر سرور وب و دیتابیس

yarn چیست
آموزش برنامه نویسی

Yarn چیست؟ آشنایی با پکیج منیجر یارن!

Yarn چیست؟ Yarn یک پکیج منیجر جدید است که جایگزین گردش کار موجود برای کلاینت npm یا سایر پکیج منیجرها می‌شود و در‌عین‌حال با رجیستری

خدمات مبین هاست