آموزش نحوه لیست‌‎کردن پکیج‌های نصب‌شده در اوبونتو 20.04

لیست کردن پکیج های نصب شده در اوبونتو

یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که در زمان مدیریت سرور باید انجام دهید این است که بتوانید پکیج‌های نرم‌افزاری نصب‌‎شده را در سیستم اوبونتو لیست کنید. با انجام این کار، مواردی نظیر ردیابی موجودی نرم‌‎افزار، برزورسانی‌های لازم و مهاجرت به محیط هاستینگ بسیار راحت‌تر می‌شود و به زمان کمتری هم نیاز دارد.

دستور‌های زیادی برای مدیریت پکیج‌های سرور لینوکس وجود دارد که با اهداف متفاوت و بسته به سیستم‌‏عامل و مدیریت پکیج، استفاده می‌شوند.

در این مقاله، می‌خواهیم درباره‌ی نحوه‌ی استفاده از دستورات اوبونتو برای لیست‌‎کردن پکیج‌های نصب‎شده صحبت کرده و با یکدیگر، روش‌ها و تغییر دستورات را بررسی کنیم. با مبین هاست همراه باشید…

چطور می‌توانم پکیج‌های نصب‌‎شده روی اوبونتو را لیست کنم؟

خب! می‌خواهیم روش‌های متداول لیست‎‌کردن پکیج‌های نصب‎شده روی سیستم‌‏عامل اوبونتو 20.04 را بررسی کنیم. قبل از اینکه این آموزش را شروع کنیم، ابتدا باید مطمئن شوید که پس از خرید vps یا همان سرور خصوصی مجازی، این سرور با نسخه‌ی سیستم‏‎‌عامل‎تان سازگاری دارد؛ وگرنه دستورات شما اجرا نمی‌شوند.

لیست‌‎کردن پکیج‌های نصب‎‌شده روی اوبونتو با استفاده از apt

از نسخه‌ی اوبونتو 14.04 به بعد، شما می‌توانید از سیستم مدیریت پکیج apt استفاده کنید. در این نسخه‌ها، یکی از راه‌های لیست‌‎کردن پکیج‌های نرم‎افزاری نصب‎‌شده روی سیستم، استفاده از خط فرمان apt است.

به عبارتی دیگر، می‌توانید از ترمینال سیستم‌‏عامل‌تان برای اجرای دستورات لینوکس در یک سیستم محلی استفاده کنید. برای یک ماشین ریموت مثل VPS، باید از طریق SSH با استفاده از ترمینال یا نرم‎افزار putty متصل شوید.

اگر کاربر هاستینگ VPS هستید، می‌توانید اعتبار ورود به سیستم را از تب (tab) دسترسی SSH در VPS overview بگیرید. پس از اتصال به vps، دستور زیر را اجرا کنید تا تمام پکیج‌های موجود در اوبونتو 20.04 برایتان نمایش داده شوند:

sudo apt list

برای اینکه فقط پکیج‌های نصب‎‌شده را لیست کنید، دستور apt list را با گزینه‌ی –installed اجرا کنید:

sudo apt list –-installed

می‌توانید از آرگومان less برای داشتن یک نمایش کوچکتر از خروجی استفاده کنید. برای این کار، از کاراکتر (|) در انتهای دستورتان و قبل از less استفاده کنید:

sudo apt list –-installed | less

لیستی از پکیج‌های نصب شده روی ابونتو

با این که آرگومان less، خروجی شما را به صورت فشرده نمایش می‌دهد، اما تمام پکیج‌های نصب‎‌شده را لیست می‌کند. اگر می‌خواهید بدانید یک پکیج خاص، نصب‎ شده‎است یا نه، از دستور grep استفاده کنید:

sudo apt list --installed | grep packagename

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره‌ی یک پکیج خاصی که روی سیستم‌تان نصب‎شده را مشاهده کنید، می‌تونید مانند کد زیر از دستور apt show استفاده کنید:

sudo apt show packagename

یادتان باشد که به جای عبارت packagename باید نام پکیج مورد‎نظرتان را وارد کنید. به عنوان مثال، دستور زیر برای لیست‎کردن پکیج‌های مرتبط با Vim اجرا می‌شود:

sudo apt list --installed | grep vim

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره‌ی پکیج Vim مشاهده کنید، باید دستور زیر را اجرا کنید:

sudo apt show vim

خروجی دستور apt show

لیست‎‌کردن پکیج‌های نصب‌‎شده روی اوبونتو با استفاده از دستور dpkg-query

در نسخه‌های قدیمی‌تر اوبونتو که دارای مدیریت پکیج apt نیستند، می‌توانید از دستور dpkg-query استفاده کنید. dpkg-query مشابه دستور apt است؛ اما با یک مخزن ریموت کار نمی‌کند. اگر فقط می‌خواهید لیست پکیج‌های نصب‎شده به همراه توضیح مختصر و نسخه‌های آن‌ها را ببینید، دستور زیر را اجرا کنید:

sudo dpkg -l

با استفاده از آرگومان less در دستور dpkg، می‌توانید نمایش خروجی را به صورت مختصر مشاهده کنید:

sudo dpkg -l | less

خروجی دستور dpkg-query

برای اینکه بتوانید پکیج‌های خاص و دلخواهتان را جستجو کنید، باید grep را به دستور بالا اضافه کنید:

sudo dpkg -l | grep packageName

یادتان باشد که به جای packageName در دستور بالا، باید نام واقعی پکیج مورد‎نظرتان را جایگذاری کنید. به عنوان مثال، اگر می‌خواهید پکیج‌های نصب‎شده‌ی مرتبط با PHP را مشاهده کنید، باید دستور زیر را اجرا کنید:

sudo dpkg -l | grep PHP

خروجی لیست پکیج‌های مرتبط با php

علاوه‌‎بر‎این، می‌توانید با کمک دستور زیر، اطلاعات مربوط به یک پکیج خاص را با کمک dpkg-query جستجو کنید:

sudo dpkg-query -W packageName

چطور می‌توانم لیستی از پکیج‌های نصب‌‎شده در اوبونتو را ایجاد کنم؟

شاید لازم باشد که علاوه بر لیست‌‎کردن نرم‌افزار‌های نصب‎شده، نتایج را برای بایگانی‌‎کردن یا تکرار پیکربندی سیستم، ذخیره کنید. در سیستم‌‏عامل اوبونتو، می‌توانید با استفاده از نماد ” > ” نام پکیج‌های نصب‎شده در یک فایل را ذخیره کنید.

برای انجام چنین کاری‎، فقط کافی‎است از دستور dpkg-query برای درخواست اطلاعات از مدیر پکیج dpkg برای برنامه‌های نصب‌شده، استفاده کنید. سپس، عبارت زیر را اضافه کنید تا فرمت خروجی برایتان نمایش داده شود:

-f ‘${binary: Package}\n’ -W

در انتهای عبارت بالا، نماد > را قرار دهید و بعد از آن، محل ذخیره‌سازی فایل را مشخص کنید. مانند دستور زیر:

sudo dpkg-query -f '${binary: Package}\n' -W > completePackage.txt

ذخیره کردن پکیج در complatepackage

همچنین، شما می‌توانید از عبارت –get-selections برای بازیابی پکیج‌ها بر‎اساس وضعیت نصب‌شان استفاده کنید. مانند دستور زیر:

sudo dpkg --get-selections > completePackage.txt

شما می‌توانید با ایجاد لیست‌های پکیج، برای تکثیر برنامه‌های نصب‌‎شده در ماشین‌های دیگر استفاده کنید. برای انجام چنین کاری، با کمک دستور زیر، می‌توانید completePackage.txt را به سیستم جدید منتقل کنید:

sudo xargs -a completePackage.txt apt install

کار آرگومان xargs این است که لیست را از فایل completePackage.txt می‌خواند و سپس، دستور نصب نرم‎‌افزار لینوکس همان پکیج‌ها را به سیستم جدید اضافه می‌کند.

همچنین، شما می‌توانید برای تکرار یک پکیج در لینوکس، از دستور apt استفاده کنید. برای لیست‌‎کردن پکیج‌های نصب‎‌شده در فایل، دستور زیر را اجرا کنی:

sudo apt list --installed | awk -F/ -v ORS=" " 'NR>1 {print $1}' > completePackage.txt

پس از اینکه فایل را به سرور دیگری اضافه کردید، باید طبق کد زیر، همان پکیج‌ها را با استفاده از دستور apt-get نصب کنید:

sudo apt-get install < completePackage.txt

راهنمای شمارش پکیج‌های نصب‌شده در اوبونتو

یکی از قابلیت‌های اوبونتو این است که شما می‌توانید تعداد پکیج‌های لینوکس نصب‌‎شده روی آن را بشمارید. این سینتکس شبیه به خروجی لیست به یک فایل است؛ اما با دستور wc یا همان word count بعد از گذرگاه همراه است.

با اجرای این دستور، پکیج‌های نصب‌‎شده بر‎اساس گزینه‌های مشخص‎‌شده، بررسی می‌شوند. در مثال زیر، از عبارت -l برای شمارش تعداد خطوط در لیست پکیج‌های نصب‎‌شده استفاده شده‎‌است:

sudo dpkg-query -f '${binary: Package}\n' -W | wc -l

در تصویر زیر، خروجی دستور بالا را مشاهده می‌کنید:

خروجی تعداد پکیج‌های نصب شده

برای اینکه بتوانید پکیج‌های نصب‌‎شده را شمارش کنید، می‌توانید از دستور wc با apt نیز استفاده کنید:

sudo apt list –-installed | wc -l

لیست‌کردن پکیج‌های قابل ارتقا

با اضافه‌‎کردن –upgradeable در دستور apt، می‌توانید بروزرسانی‌های موجود در مخزن را بررسی کنید. قبل از اینکه سراغ لیست‎‌کردن پکیج‌ها بروید، باید مخزن را با دستور زیر همگام کنید:

sudo apt update

سپس، دستور زیر را اجرا کنید تا پکیج‌های قابل ارتقا را شناسایی کنید:

sudo apt list --upgradeable

خروجی ترمینال باید مشابه تصویر زیر باشد:

خروجی لیست پکیج‌های قابل ارتقا

نحوه‌ی لیست‌کردن تمام نسخه‌های پکیج

شما می‌توانید از دستورات apt اوبونتو برای تایید نسخه‌ی پکیج استفاده کنید. برای انجام این کار، دستور زیر را اجرا کنید:

sudo apt list --all-versions

لیست همه ورژن‌های پکیج‌های نصب شده

برای اینکه نسخه‌ی نصب‎شده‌ی یک پکیج خاص را استعلام کنید، نام آن را در انتهای دستور اضافه کنید. تصویر زیر، نمونه‌ای از خروجی دستور query PHP را نشان می‌دهد:

لیست ورژن پکیج‌های php نصب شده

همچنین، می‌توانید فایل‌های LOG را در مسیر فهرست /var/log/apt فهرست کنید تا ببینید که کدام پکیج‌ها حذف یا بروزرسانی شده‌اند. برای انجام این کار، می‌توانید از آرگومان less استفاده کنید:

sudo less /var/log/apt/history.log

لیست پکیج‌های بروزرسانی شده در ابونتو

چطور پکیج‌های Snap و Flatpak را بررسی کنیم؟

شما با استفاده از دستورات apt و dpkg-query فقط می‌توانید یک پکیج نصب‌‎شده را از پایگاه داده‌تان لیست کنید. برای اینکه بتوانید سایر پکیج‌ها مانند Snap و Flatpak را نصب کنید، باید دستورات را مطابق با آن‌ها تغییرات دهید.

به عنوان مثال، دستور snap برای لیست‌‎کردن پکیج‌های لینوکس Linux Snap نصب‎شده در سیستم اوبونتو استفاده کنید:

snap list

همچنین، برای بررسی برنامه‌های flatpack نصب‎شده، می‌توانید از دستور زیر استفاده کنید:

flatpak list

سخن پایانی

شما به عنوان یک کاربر لینوکس که با مدیریت سرور سروکار دارید، باید بدانید که چگونه از خط فرمان برای لیست‌کردن پکیج‌های نصب‎‌شده، قبل از بروزرسانی و انتقال دستگاه‌هایشان استفاده کنید. برای اینکه این کار را در یک سیستم اوبونتو انجام دهید، باید از طریق ترمینال و کلاینت SSH از دستورات apt list و dpkg-query استفاده کنید.

با اضافه‎‌کردن اپراتور استاندارد به دستور، می‌توانید لیست پکیج را در یک فایل در سیستم خود ذخیره کنید. همچنین، با اضافه‎‌کردن دستور wc یا word count، شمارش پکیج‌های نصب‎‌شده انجام می‌شود.

علاوه‌‎بر‎این، می‌توانید از apt list –upgradable برای بررسی بروزرسانی‌های پکیج موجود استفاده کنید. در صورتی که می‌خواهید تمام نسخه‌های پکیج را لیست کنید، باید آپشن را با –all-versions جایگزین کنید. در صورتی که می‌خواهید از مدیریت پکیج دیگری مانند Flatpak یا Snap استفاده کنید نیز می‌توانید apt و dpkg را جایگزین کنید.

سوالات متداول

چرا باید لیست‌کردن پکیج‌های نصب‌‎شده در اوبونتو را یاد بگیریم؟

در صورتی که بخواهید یک محیط سیستم را به ماشین دیگری منتقل کنید یا آن را تکرار کنید، باید پکیج‌های نصب‎شده را جستجو کنید. علاوه‎بر‎این، این کار به ردیابی پکیج‌هایی که کاربران باید پس از فرمت‎کردن سیستم لینوکس خود نصب کنند، کمک می‌کند.

آیا می‌توان از این روش‌ها در توزیع‌های غیر اوبونتو استفاده کرد؟

به توزیعی که استفاده می‌کنید بستگی دارد. به عنوان مثال، برای توزیع‌های مبتنی بر دبیان مانند Kali Linux، این روش‌ها معمولا جواب می‌دهند. با این حال، برای توزیع‌هایی مانند CentOS یا ArchLinux، باید از دستورات دیگری استفاده کنید.

امتیاز شما به این مطلب
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − نه =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
yarn چیست
آموزش برنامه نویسی

Yarn چیست؟ آشنایی با پکیج منیجر یارن!

Yarn چیست؟ Yarn یک پکیج منیجر جدید است که جایگزین گردش کار موجود برای کلاینت npm یا سایر پکیج منیجرها می‌شود و در‌عین‌حال با رجیستری

خدمات مبین هاست