لینوکس Solus؛ ویژگی‌ها و دلایل تمایز از توزیع‌های دیگر!

لینوکس Solus چیست

Solus، سیستم عاملی که برای محاسبات خانگی طراحی شده است. لینوکس دارای توزیع‌های مختلفی است که از میان آن‌ها اوبونتو و مینت پیشرفت‌های زیادی داشته و به سیستم عاملی کاربرپسند تبدیل شده‌اند. اما همچنان در برخی زمینه‌ها کاربران ترجیح می‌دهند از سیستم عامل‌های دیگر به‌جای لینوکس استفاده کنند. در این میان توزیع دیگری تحت‌عنوان سولوس وجود دارد که طراحی بهتری دارد و از گزینه‌های قبل بیش‌تر مورد پسند قرار گرفته است. در ادامه درباره لینوکس Solus و ویژگی‌های آن صحبت خواهیم کرد.

لینوکس Solus چیست؟

لینوکس Solus چیست

لینوکس Solus (که قبلاً با نام Evolve OS نیز شناخته می‌شد) یک سیستم عامل مستقل توسعه‌یافته برای معماری x86-64 است که براساس هسته لینوکس ساخته شده است. این سیستم عامل برای محیط دسکتاپ، گزینه‌هایی شامل Budgie ،GNOME ،MATE یا KDE Plasma را در دسترس کاربر قرار می‌دهد.

با توجه به ویژگی‌های این سیستم عامل، سازندگان آن را تنها برای رایانه‌های شخصی طراحی کرده‌اند. به اعتقاد توسعه‌دهندگان لینوکس سولوس، از این سیستم عامل نمی‌توان برای محیط‌های سازمانی و سرور مجازی مانند سرور مجازی لینوکس استفاده کرد.

تاریخچه  لینوکس Solus

  • برای اولین‌بار در سال 2011 سولوس با نام SolusOS و برپایه دبیان طراحی و ساخته شد.
  • در سال 2012، SolusOS 1.0 با افزونه‌ها و برنامه‌های پیش‌فرض به بازار عرضه شد.
  • در یکم ژوئن 2012، SolusOS 1.1 با هسته‌ای به‌روزرسانی‌شده و نسخه‌های جدیدی از برنامه‌ها و نرم‌افزارها ارائه شد.
  • در 17 اوت 2012، Solus OS 1.2 برای کامپیوترهای قدیمی‌تر با حافظه کم‌تر منتشر شد.
  • SolusOS 2 با محیط دسکتاپ گنوم به‌عنوان محیط پیش‌فرض ارائه شد.
  • در سال 2014، نام SolusOS به Solus تغییر کرد و Solus 1.0 در سال 2015 منتشر شد.

مزایای لینوکس سولوس

این سیستم عامل بسیار کاربردی است و مزایای زیر را برای کاربر به‌همراه دارد:

  • سیستم عامل Solus به‌روزرسانی‌ها را با استفاده از یک مدل انتشار جدید به کاربران ارائه می‌کند. این شیوه به‌روزرسانی تضمین می‌کند که کاربران به‌طور مداوم به‌روزرسانی‌های امنیتی و نرم‌افزاری را دریافت می‌کنند.
  • لینوکس Solus به‌صورت پیش‌فرض با طیف گسترده‌ای از نرم‌افزارها مانند Firefox (جدیدترین نسخه)، LibreOffice ،Thunderbird ،Transmission ،GNOME MPV و غیره ارائه می‌شود.
  • لینوکس سولوس سیستم عاملی بسیار امن و همچنین حاوی نرم‌افزارهای از پیش نصب‌شده با تضمین امنیتی مانند VeraCrypt است.

ویژگی‌های لینوکس solus

لینوکس Solus چیست

ویژگی‌های زیادی توسط سیستم عامل Solus ارائه شده است که در این بخش به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • Solus Operating System  تجربه جدیدی از دسکتاپ لینوکس را ارائه می‌دهد.
  • برای استفاده نیازی نیست حتما آن را نصب کنید زیرا سیستم عامل Solus را می‌توان به‌عنوان یک Live Linux image از یک کلید USB اجرا کرد.
  • دسکتاپ Budgie نرم‌افزاری است که توسط Solus توسعه یافته است که رویکرد متفاوتی از دسکتاپ لینوکس را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.
  • Raven از امکانات سولوس است که تنظیمات سفارشی‌سازی بخش اعلان‌ها را ارائه می‌دهد.
  • Menu Brisk منویی است که توسط تیم توسعه Ubuntu MATE توسعه داده شده و در Solus MATE ارائه شده است.

برنامه‌های کاربردی

تعداد برنامه‌های کاربردی که به‌صورت پیش‌فرض در Solus ارائه می‌شوند، زیاد نیستند اما کاربردی هستند. فایرفاکس و تاندربرد به‌صورت پیش‌فرض نصب شده‌اند و برای رفع اکثر نیازهای مبتنی بر اینترنت کاربران مفید هستند. همچنین تقویم، ماشین‌حساب، ویرایش‌گر متن و پخش‌کننده موسیقی نیز در دسترس کاربران قرار دارد. VLC نیز به‌طور پیش‌فرض همراه با یک کلاینت چت IRC، نمایش‌گر PDF، و برنامه باز کردن فایل‌های فشرده (زیپ و موارد مشابه) در نظر گرفته شده است.

نصب‌کننده برنامه، که به‌نام Software Center در لینوکس Solus وجود دارد بسیارعالی است و از طریق آن نصب برنامه‌ها به آسانی انجام می‌شود. کاربران به بسیاری از نرم‌افزارهای عالی لینوکس دسترسی دارند و از آنجایی که Solus اکنون بیش‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد، نرم‌افزارها باید با ریتم سریع‌تری به‌روزرسانی شوند.

مهم‌ترین ویژگی لینوکس Solus این است که در عین قوی بودن، سازگاری بسیار بالایی دارد و به‌سادگی می‌توان از آن استفاده کرد.

کار با لینوکس Solus

لینوکس Solus چیست

هنگامی که سیستم عامل Solus را بوت می‌کنید، متوجه وجود یک تسک بار در پایین صفحه خواهید شد. این پنل تکی مبنایی برای محیط دسکتاپ توسعه‌یافته توسط Solus است که به‌نام Budgie شناخته می‌شود. براساس GTK3 ، محیط دسکتاپ Budgie یک محیط کاربرپسند و ساده‌شده را ارائه می‌دهد که حول این ایده طراحی شده است که استفاده از رایانه نباید برای کاربران سخت و چالش برانگیز باشد. به‌دلیل سادگی نصب و استفاده، لینوکس سولوس می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی برای افرادی باشد که دانش فنی کافی برای کار با دیگر توزیع های لینوکس را ندارند.

کاربران ویندوز و کسانی که از توزیع‌های رایج لینوکس مانند MX Linux ،Manjaro و لینوکس مینت استفاده می‌کنند، ممکن است با این پنل آشنایی داشته باشند. البته چند ترفند برای کاربرپسندتر کردن به آن اضافه شده است. به‌عنوان مثال، حرکت موس شما بر روی یک دایرکتوری، برخلاف سایر توزیع‌های لینوکس، فوراً شما را به آن دایرکتوری سوئیچ نمی‌کند. در عوض، می‌توانید آزادانه در یک دایرکتوری حرکت کنید. در این زمینه نیازی نیست نگران باشید که موستان بلغزد و شما را به دایرکتوری دیگر ببرد.

Budgie یک منوی منظم شبیه به ویندوز دارد که می‌تواند برنامه‌های نصب‌شده را در سمت چپ جست‌وجو کرده و یک مرکز اعلان، تقویم و صفحه تنظیمات را در سمت راست ارائه می‌دهد. تمام امکاناتی که دسکتاپ Budgie ارائه می‌دهد در این قسمت کوچک فشرده شده‌اند و به شما امکان دسترسی فوری به مهم‌ترین بخش‌های تجربه کاربری این سیستم عامل را فراهم می‌کند.

نظر توسعه دهندگان لینوکس در رابطه با این سیستم عامل این است که با استفاده از این سیستم عامل هرچیزی که نیاز دارید را می‌توانید به‌سرعت از طریق یک نقطه دسترسی پیدا کنید. لینوکس سولوس به‌جای اینکه شما را با مدیریت فایل‌ها و دایرکتوری‌ها درگیر کند، پایگاه داده مرکزی‌تر، به‌روزشده‌تر و وسیع‌تری از برنامه‌های کاربردی را فراهم می‌کند که از پیش دسته‌بندی شده‌اند و به‌راحتی در دسترس کاربر قرار می‌گیرند.

ویژگی مفید و کاربردی دیگر این دسکتاپ این است که اگر به‌دنبال چیزی باشید و نتوانید آن را پیدا کنید، می‌توانید مانند ویندوز از قابلیت سرچ استفاده کنید.

نحوه نصب لینوکس Solus

لینوکس Solus چیست

نحوه نصب لینوکس Solus تقریبا شبیه به اکثر سیستم‌های لینوکس مبتنی‌بر UX است. در سال‌های اخیر، حتی تلاش شده است تا با ترکیب ویژگی‌های مختلف، عملیات نصب لینوکس سولوس به‌صورت خودکار انجام شود. به‌این‌صورت نصب سولوس برای مبتدیانی که ممکن است با مدیریت پارتیشن‌ها در نصب لینوکس آشنا نباشند یا آن را کاری سخت بدانند، آسان می‌شود.

برای نصب Solus Linux، شما باید:

  1. فایل ISO Solus را از وب سایت رسمی دانلود کنید.
  2. با استفاده از فایل ISO، یک درایو USB یا DVD قابل بوت ایجاد کنید. شما می توانید از ابزاری مانند Balena Etcher برای این کار استفاده کنید.
  3. کامپیوتر خود را روی درایو بوتیبل شده بوت کنید.
  4. گزینه “Start Solus” را از منوی بوت انتخاب کنید.
  5. اکنون دسکتاپ لایو لینوکس Solus بارگذاری می شود. روی نماد “Install OS” در پنل کلیک کنید.
  6. برای ادامه نصب Solus، دستورالعمل هایی که بر روی صفحه نمایش داده می‌شود را دنبال کنید.

به این نکات هنگام نصب سولوس توجه کنید:

  • اگر Solus را روی رایانه ای با یک سیستم عامل موجود نصب می‌کنید، مطمئن شوید که قبل از ادامه، از داده های خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
  • می توانید انتخاب کنید که Solus را در کنار سیستم عامل موجود خود نصب کنید یا آن را کاملاً جایگزین کنید.
  • اگر در مورد نحوه پارتیشن بندی دیسک خود مطمئن نیستید، می توانید گزینه “Automatic partitioning” را انتخاب کنید. این گزینه دیسک شما را به گونه ای پارتیشن بندی می‌کند که با Solus سازگار باشد.
  • پس از اتمام نصب، از شما خواسته می شود یک حساب کاربری ایجاد کنید. نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید و روی “Create user” کلیک کنید.
  • سپس وارد دسکتاپ Solus خواهید شد. شما اکنون Solus Linux را با موفقیت نصب کرده‌اید.

پس از طی کردن این مراحل، نامی برای رایانه خود انتخاب می‌کنید و با ایجاد حساب اصلی، به سیستم عامل وارد می‌شوید. سایر مراحل نصب به‌خودی‌خود و بدون نیاز به ورودی از کاربر و انجام هرگونه عملیاتی اجرا می‌شود.

در اینجا چند نکته اضافی نیز برای نصب Solus Linux بر روی سیستم UEFI آورده‌ایم:

  • اگر کامپیوتر شما از رابط میان‌افزار UEFI استفاده می‌کند، باید با استفاده از جدول پارتیشن GPT یک درایو USB قابل بوت ایجاد کنید. می‌توانید از Balena Etcher برای این کار استفاده کنید، اما مطمئن شوید که هنگام ایجاد درایو قابل بوت، گزینه “GPT” را انتخاب کنید.
  • همچنین باید Secure Boot را در تنظیمات UEFI کامپیوتر خود غیرفعال کنید. معمولاً می‌توانید این گزینه را در منوی تنظیمات BIOS یا UEFI پیدا کنید.
  • پس از غیرفعال کردن Secure Boot، باید بتوانید از درایو USB قابل بوت بوت کنید و Solus Linux را به طور معمول نصب کنید.

برای دستورالعمل های دقیق تر در مورد نصب Solus Linux، می‌توانید به راهنمای رسمی نصب Solus مراجعه کنید.

چه چیزی سیستم عامل Solus را خاص می‌کند؟

لینوکس Solus چیست

به‌طور خلاصه می‌توان گفت، سولوس را نمی‌توان توزیعی از لینوکس و مشتق‌شده از آن دانست. امروزه به ندرت می‌بینیم که سیستم عامل‌های لینوکس جدید همراه با هسته‌ای کاملاً تازه عرضه شوند. اکثر توزیع‌های مورد استفاده روزانه توسط مصرف‌کنندگان براساس Debian ،Arch یا حتی مشتقات دیگری مانند اوبونتو هستند.

البته این موضوع به‌این‌معنا نیست که این نسخه‌ها نوآوری ندارند یا فاقد قابلیت‌های کاربردی هستند. اما این موضوع درباره سولوس متفاوت است. برخی از ویژگی‌ها در سولوس از جمله دسکتاپ Budgie کاملا جدید است و از ابتدا  تنها برای سولوس ساخته‌شده است. سولوس به‌صورت ترکیبی از برخی از ویژگی‌های ویندوز و مک نیز استفاده می‌کند که آن را به یک سیستم عامل لینوکس کاملا متفاوت تبدیل می‌کند.

چه یکی از کاربران ویندوز باشید و چه از کاربران سیستم عامل مک او اس باشید که به دنبال مهاجرت به نسخه‌ای از لینوکس است، یا حتی اگر یک کاربر باتجربه در لینوکس هستید که می‌خواهید به سیستم عامل متفاوتی از لینوکس دسترسی داشته باشید و گزینه‌های مدیریتی بیش‌تری در دسترس داشته باشید، Solus یکی از بهترین توزیع های لینوکس است که می‌توانید از مزایای آن بهره‌مند شوید.

جمع بندی

پس از بیش از پنج سال توسعه، Solus OS راه درازی را از نقطه شروع پیموده و به وعده خود مبنی بر تبدیل‌شدن به یک سیستم عامل برای «همه افراد» عمل کرده است. با افزودن انبوهی از برنامه‌های کاربردی به مخزن نرم‌افزار خود، این توزیع حتی با قدیمی‌ترین کاربران نیز سازگار شده است. لینوکس سولوس تمام آن چیزی که شما انتظار دارید را انجام می‌دهد، از اطلاعات شما مراقبت می‌کند و تجربیات شما را به‌گونه‌ای رقم می‌زند که وقت کم‌تری از شما گرفته شود و به‌راحتی به قابلیت‌ها و امکانات موردنیاز دسترسی داشته باشید.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
ساخت دیتابیس ریموت در اوبونتو
آموزش لینوکس

نحوه ساخت دیتابیس ریموت در اوبونتو

همزمان با رشد برنامه یا وب‌سایت شما، ممکن است به نقطه‌ای برسید که کانفیگ فعلی سرور شما دیگر پاسخگو نباشد. اگر سرور وب و دیتابیس

yarn چیست
آموزش برنامه نویسی

Yarn چیست؟ آشنایی با پکیج منیجر یارن!

Yarn چیست؟ Yarn یک پکیج منیجر جدید است که جایگزین گردش کار موجود برای کلاینت npm یا سایر پکیج منیجرها می‌شود و در‌عین‌حال با رجیستری

خدمات مبین هاست