اگر شما هم از طراحان وب، صاحب یک کسب و کار اینترنتی، آشنا به تکنولوژی و… باشید، حتما نام هاست اشتراکی و خرید vps به گوشتان خورده است. این دو فضای میزبانی وب ویژگیهایی دارند که آنها را از یکدیگر متمایز میکنند؛ البته باتوجه به نوع کاری که میکنند ممکن است به جای یکدیگر و به اشتباه معرفی شوند اما به راستی تفاوت این دو چه چیزی است؟ و کدام یک مناسب کار ما خواهد بود؟ در ادامه ضمن معرفی هر کدام از این فضاهای میزبانی و ویژگیهای آنها، خواهیم گفت که هر کدام مناسب چه سایتی هستند. پس با ماه همراه باشید.
هاست اشتراکی
همانطور که از اسم آن مشخص است، به فضای میزبانی مشترک میان چندین وبسایت هاست اشتراکی میگویند. این فضای میزبانی توسط مدیر سرور میان چندین سایت تقسیم شده و هر کسی در قسمتی از این فضا سایت خود را بارگذاری مینماید. به غیر از میزان فضای ذخیرهسازی، بقیه منابع سرور به صورت مشترک میان همه سایتها استفاده میشود؛ به عنوان مثال پردازنده و رم سرور به صورت اشتراکی مورد استفاده قرار میگیرد؛ البته قواعدی برقرار هست که هر سایت تا یک میزان مشخصی منابع را درگیر کرده و از حد متعادل خود تجاوز نکند. نظارت بر عملکرد سایتها به عهده ارائهدهنده این سرویس است.
سرور مجازی
نرمافزارهای مختلف مجازیسازی وجود دارد که فضای سرورهای اختصاصی را قسمتبندی کرده و منابع سرور را به صورت مجزا در اختیار کاربران قرار میدهد؛ به بیان سادهتر، تمام منابع سرور اختصاصی به قسمتهای دلخواه تقسیم شده و هر قسمت به صورت مجزا کار میکند. در این حالت تمام منابع قسمتبندی شده تنها در اختیار همان قسمت است و فرد دیگری از آن استفاده نمیکند.
تفاوت هاست اشتراکی با سرور مجازی چیست
در وهله اول شاید تفاوت هاست اشتراکی و سرور مجازی را در داشتن منابع مجزا و منابع مشترک بدانید اما همین مسئله موارد دیگری را رقم میزند که در ادامه به بیان آنها میپردازیم.
کارایی
بدیهی است که اگر منابع بیشتری در اختیار داشته باشید، عملکرد بهتری خواهید داشت. از طرفی مشترک بودن در منابع سرور به این معنی است که میزان استفاده دیگر کاربران روی سایت شما اثر میگذارد. معمولا کارایی هاست اشتراکی نسبت به سرور کمتر است؛ زیرا vps دارای منابع اختصاصی و پهنای باند ویژه خودش است. همچنین میزان منابع در اختیار سرور مجازی بیشتر از هاست اشتراکی است.
مسئله امنیت
موضوع امنیت همواره برای تمام مدیران سایتها اهمیت داشته است؛ زیرا برای کاربران تمام سایتها این مسئله مهم است که اطلاعات کاربری و شخصی آنها به سرقت نرود؛ از این رو صاحبان کسب و کارها تلاش میکنند تا امنیت سایت خود را تامین نمایند. هزینه تامین امنیت در هاست اشتراکی کمتر از vps است. حفظ امنیت هاست اشتراکی به عهده مجموعه ارائهدهنده این سرویس است و شما به عنوان کاربر آن مجموعه نیازی نیست نگران تامین امنیت باشید. صرفا تهیه کردن این سرویس از شرکتی معتبر میتواند دغدغه شما برای تامین امنیت را حل نماید.
مسئولیت تامین امنیت سرور مجازی تا حد زیادی بر عهده صاحب سایت است. در سطح کلی لازم است که مجموعه ارائه دهنده این سرویس امنیت سرور اختصاصی را تامین کند اما چون vps خود دارای آدرس ip مجزا بوده و مستقل فعالیت میکند، برای تامین امنیت نیز به صورت جدا باید فعالیت شود. انجام این کار نیاز به داشتن دانش تخصصی در حوزه زیرساخت و شبکه دارد. این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که از هزینه تامین امنیت نیز در سرور مجازی به همین دلیل بالاتر است.
قیمت
هزینه خرید و نگهداری سایت روی هاست اشتراکی بسیار پایینتر از زمانی است که شما سرور مجازی تهیه کرده باشید. به دلیل استفاده مشترک از منابع و محدود بودن آنها، هزینه هاست اشتراکی کمتر است؛ همچنین هزینههای راهاندازی سرور، نصب نرمافزارهای مختلف روی هاست، امنیت و… نیز در هاست اشتراکی یا وجود ندارد و یا بسیار پایین است.
از آنجایی که سرور مجازی منابع بیشتر نسبت به هاست اشتراکی دارد، برای راهاندازی و نصب نرمافزارهای مختلف نیز باید هزینه جداگانه پرداخت نمود، امنیت را تامین کرد و… قیمت بالاتری نسبت به هاست اشتراکی دارد؛ هر چند که برخی از مجموعههای ارائهدهنده هزینههای اولیه راهاندازی را نمیگیرند اما به هر حال قیمت بالاتر است.
این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که قیمت این دو سرویس کاملا بستگی به سختافزار و نرمافزار سرور داشته و متغیر است.
اداره کردن سرور
مدیریت یک سرور نیاز به دانش تخصصی خود دارد. هر کسی نمیتواند با سرورهای مجازی کار کند. اگر صاحب سایت خود توانایی کار با سرور را نداشته باشد باید از نیروهای متخصص کمک بگیرد که باعث افزایش هزینههای او میشود. این در حالی است که مدیریت هاست اشتراکی اغلب ساده است و نیاز به داشتن دانش حرفهای ندارد. پلتفرمهایی چون cPanel و دایرکت ادمین این کار را برای مدیر سایتها سادهتر کردهاند. کارهای سمت سرور نیز توسط پشتیبان مجموعه ارائهدهنده انجام میشود که دغدغهای برای مدیر سایت باقی نمیگذارد.
قابلیت ارتقاء
این مورد را شاید بتوان تا حدودی وجه اشتراک هاست اشتراکی و سرور مجازی دانست. هر دو این سرویس ها به راحتی قابل ارتقاء هستند اما باید این نکته را مد نظر قرار داد که هاست اشتراکی را فقط میتوان در قسمت فضای ذخیرهسازی ارتقاء داد. این در حالی است که vps جدای از فضای ذخیرهسازی، قابلیت ارتقاء رم و پردازنده را نیز دارد. انعطافپذیری مسئله مهمی برای توسعه سایت است که صاحبان سایتها آن را مد نظر دارند.
از هاست استفاده کنم یا سرور مجازی؟
در پاسخ به این سوال ابتدا باید پرسید که سایت شما چه مقدار منابع نیاز دارد؟ انتخاب سرویس مورد نیاز کاملا بستگی به نیاز شما دارد. معمولا در شروع کار که مخاطبان یک سایت کمتر است، نیاز صاحب سایت با داشتن هاست اشتراکی برطرف میشود؛ زیرا تعداد کاربران محدود، منابع قابل توجهی نیاز ندارند و با همان هاست اشتراکی نیاز برطرف میشود. به مرور که کاربران سایت بیشتر میشوند، نیاز به منابع بیشتر حس شده و به مرور به سمت سرور مجازی و یا اختصاصی میروند. این سرویس ها برای لوکیشن های مختلفی مانند: سرور مجازی ایران یا سرور اختصاصی ایران در دسترس هستند.
تمام مواردی که در مقایسه هاست اشتراکی و سرور مجازی مطرح شد دلیل بر این نیست که یکی بر دیگری برتری دارد. به طور کلی هر کدام باید در جای خود استفاده شوند. به طور کلی هاست اشتراکی برای سایتهای با کاربر کمتر مناسب است و به مرور و در صورت توسعه و رشد مخاطبان، سرور مجازی گزینه مناسبتری خواهد بود.
جمعبندی
در این مقاله درباره تفاوت هاست اشتراکی و سرور مجازی صحبت کردیم و هر کدام به صورت مجزا معرفی شد و برخی از معیارها را با یکدیگر مقایسه کردیم. نکته مهم در انتخاب سرویس مناسب میزان نیاز شما به منابع زیرساختی است. در صورتی که در ابتدای راه هستید، هاست اشتراکی را به شما پیشنهاد میکنیم. اگر سایتی دارید که مخاطبین بسیاری در حدود بالای 30 هزار نفر روزانه دارد، داشتن سرور انتخاب بهتری خواهد بود؛ البته دقت داشته باشید که کیفیت سرویسی که تهیه میکنید نیز بسیار اهمیت دارد. سختافزاری که سایت شما را میزبانی میکند روی عملکرد آن تاثیر زیادی دارد که باید مورد توجه شما باشد. تجربیات خود از هاست اشتراکی و سرور مجازی را کامنت کنید تا دیگران نیز بهرهمند شوند.