مجازی ساز vSphere چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

vSphere یک پلتفرم مجازی‌سازی رایانش ابری است که توسط VMware ارائه می‌شود. مجازی ساز vSphere یک نرم‌افزار خاص نیست، بلکه یک بسته نرم‌افزاری است که چندین جزء فرعی دارد. vSphere چندین محصول و فناوری را در بر می‌گیرد تا یک زیرساخت کامل برای مجازی‌سازی فراهم کند. مجازی ساز vSphere شامل یک نسخه به‌روز شده از vCenter Configuration Manager و Application Discovery Manager و همچنین vMotion برای جابه‌جایی چندین ماشین مجازی (VM) در یک زمان از یک سرور میزبان به سرور دیگر است.

VMware vSphere مجموعه نرم‌افزاری از راه‌حل‌های مجازی سازی است که دارای اجزای نرم‌افزاری زیادی مانند vSphere Client، ESXi، vCenter و غیره است. ظاهرا آخرین نسخه یعنی VMware vSphere 7 با VMware Tanzu ترکیب می‌شود تا مدیران IT بتوانند در عرض یک‌ ساعت در حجم کاری Kubernetes شروع به کار کنند.

مجازی ساز vSphere چیست؟

مجازی ساز vSphere

vSphere در ابتدا به عنوان زیر ساخت VMware Infrastructure شناخته می‌شد که در اوایل دهه 2000، به عنوان مجموعه‌ای از محصولات مجازی‌سازی به بازار عرضه شد. از آن زمان، چندین بار تکرار و تغییر نام را پشت‌ سر گذاشته است که در آخرین نسخه‌ی آن یعنی vSphere 7.0 به اوج خود رسیده است.

vSphere دارای دو جز اصلی است: ESXi و vCenter Server.

EXSi جز اصلی مجازی‌سازی vSphere و یک Hypervisor نوع یک است. Hypervisors نرم‌افزارهای شبیه‌سازی هستند که برای اجرای ماشین‌های مجازی طراحی شده‌اند. یک هایپروایزر نوع یک می‌تواند مستقیما روی سخت‌افزار ماشین میزبان اجرا شود؛ اما نوع دو فقط روی یک سیستم عامل اجرا می‌شود.

کامپوننت ESXi که بر روی یک ماشین میزبان نصب شده است؛ وظیفه اجرای ماشین‌های مجازی را برعهده دارد.

مجازی ساز vSphere در دو نسخه اصلی وجود دارد:

  • VMware vSphere Standard برای کسب‌وکارهای کوچکی که به دنبال راه‌اندازی با مدیریت متمرکز VM هستند عالی است.

  • vSphere Enterprise Plus Edition دارای ویژگی‌هایی برای مهاجرت دیتاسنترهای فعلی به محیط‌های پردازش ابری است.

مجازی ساز vSphere چه کاری انجام می‌دهد؟

مجازی ساز vSphere

توانایی اصلی vSphere مدیریت متمرکز ماشین‌های مجازی و محیط‌هایی مانند سرور مجازی شما است. vSphere طیف گسترده‌ای از عملکردها را ارائه می‌دهد؛ البته این امر با توجه به اجزای مجموعه‌ای که هر سازمان استفاده می‌کند با سازمان دیگر متفاوت است. برخی از مهم‌ترین قابلیت‌های ارائه شده توسط vSphere عبارتند از:

  • به راحتی چندین ماشین مجازی را ایجاد و مدیریت می‌کند
  • حجم‌های کاری و تعمیر و نگهداری دیتاسنتر را به‌صورت بلادرنگ منتقل و از خرابی جلوگیری می‌کند
  • دفاتر را از راه‌ دور با تعداد کمی یا بدون مدیران IT محلی مدیریت می‌کند
  • محیط انعطاف‌پذیری را که با نیازها و نیازهای خاص سازمان شما سفارشی شده است ایجاد می‌کند

ویژگی‌های مجازی ساز vSphere

مجازی ساز vSphere

مجازی ساز vSphere 7.0 به‌عنوان یک پلتفرم مدیریت مجازی‌سازی چندین ویژگی را ارائه می‌کند که برای واحد‌های IT که به دنبال استقرار دیتاسنترهای مجازی، راه‌حل‌های ابری خصوصی یا راه‌حل‌های ابری ترکیبی برای سازمان‌های خود هستند، آن را به گزینه‌ای مناسب تبدیل می‌کند. برای مدیریت مجازی سازی سرور‌هایی نظیر سرور مجازی ایران نیز از همین بستر استفاده می‌شود.

پشتیبانی از کانتینرهای Kubernetes

ویژگی جدید vSphere 7.0 پشتیبانی از برنامه‌های کانتینری با استفاده از سیستم منبع باز Kubernetes است. vSphere این قابلیت را با VMware Tanzu فعال می‌کند که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تا برنامه‌های مدرن را بدون محدودیت زیرساخت توسعه دهند.

علاوه بر این، مدیران IT با vSphere می‌توانند حجم‌های کاری Kubernetes را از سرور vCenter مستقیما روی ماشین‌های میزبان EXSi مستقر کنند.

بهبود مدیریت منابع با زمان‌بندی منابع توزیع‌شده (DRS)

زمان‌بندی منابع توزیع‌شده (DRS) یکی از ویژگی‌های vSphere است که برای گروه‌بندی ماشین‌های میزبان مجازی ساز VMware ESXi و ماشین‌های مجازی مرتبط با آن‌ها در کلاسترهای منابع، برای مدیریت آسان‌تر حجم‌های کاری و نگهداری استفاده می‌شود.

با فعال بودن مجازی‌ ساز vSphere، زمان‌بندی منابع توزیع‌شده می‌تواند فعالیت‌های VM و کانتینر را کنترل و تخصیص مجدد منابع موجود را برای عملکرد بهتر پیشنهاد دهد.

مدیریت چرخه حیات متمرکز (Concentrated LifeCycle Mamager)

با vCenter Server می‌توانید کل چرخه زندگی همه میزبان‌های ESXi خود را از نصب تا از کار انداختن مدیریت کنید. نسخه‌های قدیمی‌تر vSphere برای برخی از این قابلیت‌ها از یک منیجر به‌روز شده استفاده می‌کردند؛ اما نسخه 7.0 دارای یک Lifecycle Manager اختصاصی است که به‌روزرسانی‌ها و ارتقاها را برای ماشین‌های میزبان و کلاسترهای VM کنترل می‌کند.

امنیت پیشرفته

مجازی ساز vSphere دارای چندین ویژگی است که امنیت محیط مجازی و سرور مجازی شما را افزایش می‌دهد. این ویژگی‌های امنیتی شامل تنظیماتی برای مدیریت مجوزها و امتیازات کاربر، رمزگذاری، vSphere Trust Authority برای مدیریت اعتماد در کل محیط مجازی شما و پشتیبانی از چندین ارائه‌دهنده هویت سازمانی است.

vSphere همچنین از ویژگی‌های امنیتی ماشین میزبان مانند بوت امن از طریق UEFI (رابط میان‌افزار توسعه‌پذیر یکپارچه)، ماژول TPM و احراز هویت کارت هوشمند پشتیبانی می‌کند.

تداوم کسب‌وکار (Business Continuity)

ویژگی‌های HA (قابلیت دسترسی بالا) و FT (تحمل خطا) مجازی ساز vSphere به‌طور خاص برای ادغام برنامه‌های بازیابی فاجعه و تداوم کسب‌وکارِ سازمان شما طراحی شده‌اند. این دو ویژگی در کنار یکدیگر، با ارائه حفاظت در برابر قطعی سرویس و میرورینگ لایو VM،حداقل زمان خرابی و از دست دادن داده‌ها را در محیط سرور مجازی شما تضمین می‌کنند.

اجزای vSphere

اجزای مجازی ساز vSphere

برای درک vSphere باید با تمام ویژگی‌های مجازی ساز vSphere و اجزای مختلف آن که با هم کار می‌کنند آشنا شوید. آشنایی با این اجزا در ادامه آموزش vmware vsphere ارائه می‌شود.

VMware ESXi

VMware ESXi یک هایپروایزر نوع 1 است. EXSi مسئول مفهوم‌سازی ذخیره‌سازی، فرآیندها و حافظه در چندین ماشین و منابع دیگر است. این جز همچنین دارای یک سیستم فایل VM برای ارائه یک سیستم فایل کلاستر با عملکرد بالاتر برای ماشین‌های مجازی به کاربران است.

vCenter Server

این جز که قبلا Virtual Center نامیده می‌شد، یک ابزار مدیریتی است که مانند یک مرکز کنترل برای تمام خدمات دیتاسنتر عمل می‌کند. این جز همچنین EXSi را مدیریت می‌کند و API مجازی ساز vSphere را ارائه می‌دهد.

علاوه بر این، vSphere 6.5 به کاربران کمک می‌کند تا بین لوازم مجازی (vCSA) و ویندوز سرور یکی را انتخاب کنند و در عین حال به پروفایل‌های میزبان اجازه می‌دهد تا این توانایی را به کاربران بدهد تا قوانین ESXi را برای میزبان‌های خاص تعریف کنند.

vSphere Client

vSphere Client یک رابط مبتنی بر HTML 5 است که دسترسی کاربران از راه دور را برای اتصال به vCenter فراهم می‌کند.

vSphere Distributed Switch

یک سوئیچ توزیع‌شده که به سوئیچ‌های مجازی اجازه می‌دهد تا با چندین میزبان به‌صورت همزمان متصل شود و مدیریت شبکه را بهینه سازی کنند.

Virtual SMP

ماشین‌های مجازی شخصی می‌توانند با استفاده از SMP‌های مجازی از چندین پردازنده به‌طور همزمان استفاده کنند.

vMotion و Storage vMotion

هم vMotion و هم Storage vMotion هنگام فعال و در حال اجرا بودن ماشین‌های مجازی، امکان جابه‌جایی زنده را میسر می‌کنند. با این حال، Storage vMotion به کاربران اجازه می‌دهد تا فایل‌های پیکربندی یا دیسک‌های مجازی را انتقال دهند.

قابلیت دسترسی بالا

این ویژگی vSphere از سایر سرورهای موجود برای راه‌اندازی مجدد ماشین‌های مجازی که ممکن است خراب شده باشند استفاده می‌کند.

کیت‌های توسعه نرم‌افزار (SDK)

یک SDK رابطی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد که به بخش های خاصی از vSphere دسترسی می‌دهد.

تحمل خطا

داشتن قابلیت تحمل خطا به ایجاد کپی‌هایی از حجم‌های کاری انتخابی در سرورهای مختلف کمک می‌کند تا از دسترسی مداوم در حجم‌های کاری اطمینان حاصل شود.

DRS و Storage DRS

به تعادل ظرفیت محاسباتی کمک می‌کند. Storage DRS برای ظرفیت ذخیره‌سازی و ورودی و خروجی در مجموعه‌های ذخیره داده اعمال می‌شود.

VMWare vSphere Client چیست؟

VMWare vSphere Client یک برنامه کاربردی چندپلتفرمی است که به کاربران اجازه می‌دهد از طریق مرورگر وب به سرور مجازی ساز vSphere دسترسی داشته باشند. این قابلیت به کاربرانی که به vSphere Client دسترسی مستقیم ندارند کمک می‌کند.

کاربران معمولی یک VMWare vSphere Client شامل مدیران زیرساخت مجازی، کارکنان هلپ دسک، اپراتورهای مرکز عملیات شبکه و صاحبان VM هستند.

VMWare vSphere به کاربران خود اجازه می‌دهد تا عملیات اساسی را انجام دهند که دید و کنترل اولیه را بر روی ماشین مجازی فراهم می‌کند. این عملیات شامل وظایف ماشین مجازی مانند مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم می‌شوند:

  • روشن و خاموش کردن
  • خاموش کردن سیستم عامل مهمان
  • راه‌اندازی کنسول
  • ویرایش تنظیمات
  • عکس گرفتن

مقدمه‌ای بر آموزش VMWare vSphere

آموزش مجازی ساز vSphere

مجازی ساز vSphere 6.5 برای نصب و راه‌اندازی، گزینه‌های مختلفی را فراهم می‌کند. برای اطمینان از استقرار موفقیت‌آمیز vSphere، گزینه‌های نصب و راه‌اندازی و توالی کارها را درک کنید.

دو جز اصلی vSphere ESXi و vCenter Server هستند. ESXi پلتفرم مجازی‌سازی است که می‌توانید ماشین‌های مجازی و منابع مجازی را ایجاد و اجرا کنید. سرور vCenter سرویسی است که برای میزبان‌های ESXi متصل در یک شبکه، به‌عنوان یک مدیر مرکزی عمل می‌کند. vCenter Server این امکان را به شما می‌دهد تا منابع چندین میزبان را جمع‌آوری و مدیریت کنید.

با آموزش vmware vsphere یاد می‌گیرید چطور می‌توانید vCenter Server را بر روی یک ماشین مجازی مانند سرور مجازی ویندوز یا سرور اختصاصی فیزیکی نصب یا vCenter Server Appliance را پیاده‌سازی کنید. vCenter Server Appliance یک ماشین مجازی مبتنی بر لینوکس از پیش پیکربندی شده است که برای اجرای سرور vCenter اجزای سرور vCenter بهینه شده است.

می‌توانید vCenter Server Appliance را در میزبان‌های ESXi 5.5 یا بالاتر و یا در نمونه‌های vCenter Servere 5.5 یا بالاتر پیاده‌سازی کنید.

در شروع کار با vSphere 6.0 تمامی خدمات پیش‌نیاز برای اجرای vCenter Server و اجزای vCenter Server در VMware Platform Services Controller وجود دارد. شما می‌توانید vCenter Server را با یک Platform Services Controller (کنترلر خدمات پلتفرم) تعبیه شده یا اکسترنال پیاده‌سازی کنید؛ اما همیشه باید قبل از نصب یا استقرار vCenter Server، کنترلر خدمات پلتفرم را نصب یا پیاده‌سازی کنید.

تاریخچه VMWare vSphere

جز اصلی مجازی ساز vSphere از هایپروایزر ESXi تشکیل شده است که اولین بار در سال 2010 به‌عنوان نسخه 4.1 معرفی شد. قبل از نسخه 4.1، VMware نسخه‌های مختلفی از این هایپروایزر را تولید می‌کرد که قدمت آن به سال 2002 بازمی‌گردد.

vSphere در حال حاضر در نسخه 6.5 منتشر شده است. VMware یک برنامه زمان‌بندی برای ارتقاهای vSphere ایجاد کرده است. از زمان معرفی نسخه سوم از زیرساخت VMware (VMware Infrastructure 3.0)، VMware به‌روزرسانی‌ عمده و جزیی داشته است.

برنامه‌های انتشار معمولی از کنفرانس اصلی VMware تحت عنوان VMworld پیروی می‌کند و نسخه 6.5 در کنفرانس VMworld 2016 منتشر شد.

vSphere 7.0 در اوایل سال 2020 منتشر شد و همان‌طور که در بالا ذکر شد، Kubernetes را در قالب پلتفرم Tanzu شرکت VMware اضافه کرد. در VMworld 2020، این شرکت از گسترش Tanzu در قالب همکاری مشترک با پشتیبانی GitLab خبر داد و Tanzu از به‌روزرسانی‌های پشتیبانی در انواع پلتفرم‌های ثالثی که از vSphere استفاده می کنند، خبر داد.

رقبای VMWare vSphere

در حالی که VMware ارائه‌دهنده غالب در فضای هایپروایزر است اما همچنان رقابت وجود دارد. بزرگ‌ترین رقیب VMware، مایکروسافت با پلتفرم مجازی‌سازی Hyper-V است. Hyper-V به‌عنوان بخشی از لایسنس استاندارد سرور مجازی ویندوز گنجانده شده است.

بسیاری از ارائه‌دهندگان خدمت ابری از پروژه منبع باز مجازی ساز KVM قدرت گرفته‌اند. KVM به‌شکل تجاری از سمت توزیع‌کنندگان استاندارد توزیع های لینوکس سازمانی شامل Red Hat و Canonical در دسترس قرار گرفته است.

Citrix یک هایپروایزر به‌نام XenServer را بر اساس پروژه منبع باز Xen ارائه می‌دهد. اعتقاد بر این است که سرویس پردازش ابری آمازون موسوم به AWS EC2 از Xen قدرت گرفته است. اخیرا، Nutanix، شرکت زیرساخت‌های فوق‌همگرا، یک نوع KVM به‌نام AHV را معرفی کرده است.

سوالات متداول

مجازی ساز vSphere چیست؟

vSphere در واقع یک بسته نرم‌افزاری شامل چندین جز مختلف است که تکنولوژی و امکانات لازم برای مجازی‌سازی را فراهم می‌کند.

مجازی ساز vSphere چه کاری انجام می‌دهد؟

توانایی اصلی vSphere در مدیریت متمرکز ماشین‌های مجازی و محیط‌های مجازی است. با این مجازی ساز می‌توانید به طیف گسترده‌ای از عملکردها شامل ایجاد و مدیریت چندین ماشین مجازی، انتقال بلادرنگ حجم کاری و تعمیر و نگهداری دیتاسنتر و مدیریت از راه دور دفاتر دسترسی داشته باشید.

مجازی ساز vSphere چه اجزایی دارد؟

برای ارائه درست قابلیت‌های مجازی ساز vSphere اجزای مختلفی شامل VMware ESXi، Server vCenter، vSphere Distributed Switch، vSphere Client، Virtual SMP، vMotion و Storage vMotion، کیت‌های توسعه نرم‌افزار (SDK) و DRS و Storage DRS با یکدیگر کار می‌کنند.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − 1 =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
فریمورک Django
آموزش برنامه نویسی

همه چیز درباره فریمورک Django و نحوه استفاده از آن

فریم ورک Django یک ابزار متن‌باز بر پایه زبان برنامه‌نویسی پایتون است که از آن برای ساخت انواع وب‌سایت‌ها و پلتفرم‌های پیچیده استفاده می‌شود. این

خدمات مبین هاست