جیرا چیست و چگونه می‌توان از آن برای مدیریت پروژه استفاده کرد؟

جیرا چیست

آنچه در مقاله می‌خوانید

جیرا چیست؟ جیرا یک ابزار مدیریت پروژه محبوب است که توسط Atlassian یک شرکت استرالیایی متخصص در ابزارهای توسعه نرم افزار طراحی شده است. هدف از طراحی و توسعه جیرا کمک به تیم‌های بزرگ و کوچک است تا پروژه‌های خود را به طور موثرتری مدیریت کنند.

جیرا با ارائه طیف وسیعی از ویژگی‌ها و ابزارهای مختلف از همکاری گرفته تا پیگیری وظایف، گزارش‌دهی و مدیریت گردش کار را پشتیبانی می‌کنند، به این هدف می‌رسد. جیرا امکان نصب بر روی سرور مجازی و ویندوز را دارد. این نرم افزار به ویژه برای تیم‌های توسعه نرم افزار مناسب است، اما می‌توان از آن برای انواع دیگر پروژه‌ها نیز استفاده کرد.

جیرا بسیار قابل تنظیم است و به تیم‌ها اجازه می‌دهد آن را متناسب با نیازها و فرآیندهای خاص خود تنظیم و شخصی سازی کنند. JIRA در دو نسخه مبتنی بر ابر و خود میزبان  ارائه می‌شود. بنابراین انعطاف پذیری خوبی را از نظر استقرار و نگهداری فراهم می‌کند. در ادامه این مطلب به این سوال که «جیرا چیست» پاسخ خواهیم داد و با مزایا و ویژگی‌های آن بیش‌تر آشنا می‌شویم.

جیرا چیست؟

جیرا چیست

جیرا یک ابزار مدیریت پروژه همه کاره است که می‌تواند برای مدیریت وظایف، پروژه‌ها و گردش کار در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. در درجه اول در توسعه نرم افزار استفاده می‌شود، اما می‌توان از آن برای انواع دیگر پروژه‌ها نیز استفاده کرد.

جیرا طیف وسیعی از ویژگی‌ها و ابزارهای کاربردی دیگر را ارائه می‌دهد و به این ترتیب به تیم‌های کاری اجازه می‌دهد کارآمدتر و به صورت مشارکتی کار کنند.

رابط جیرا کاربر پسند و قابل تنظیم است و به کاربران اجازه طراحی داشبوردهای شخصی سازی شده را می‌دهد تا به این ترتیب اطلاعاتی را که بیشترین ارتباط را با نیازهای تیمی‌هایشان دارد به نمایش بگذارد.

جیرا همچنین قابلیت نصب و استفاده بر روی تلفن همراه را دارد، بنابراین به کاربران امکان می‌دهد تا از هر نقطه‌ای حتی از طریق موبایل به پروژه‌ها و وظایف خود دسترسی داشته باشند.

در حال حاضر جیرا از سه جزء اصلی تشکیل می‌شود:

  • Jira Core یا هسته اصلی جیرا: پلتفرم اصلی مدیریت پروژه جیرا
  • نرم‌افزار جیرا: همه عملکردهای Jira Core را ارائه می‌کند، اما شامل یک عملکرد Agile اضافی نیز می‌شود.
  • میز خدمات یا سرویس جیرا: برای متخصصان فناوری اطلاعات یا سایر انواع میز خدمات در نظر گرفته شده است. در بخش‌های بعدی بیش‌تر در خصوص پکیج‌های قابل ارائه توسط جیرا صحبت خواهیم کرد.

ویژگی‌های اصلی جیرا چیست؟

ویژگی‌های اصلی جیرا چیست

برخی از ویژگی‌های کلیدی جیرا که باعث محبوبیت این نرم افزار مدیریت پروژه شده‌اند عبارتند از:

  • پیگیری وظایف

سیستم ردیابی مشکلات جیرا به کاربران اجازه می‌دهد تا مسائل و وظایف را در طول چرخه عمر پروژه ایجاد، تخصیص و پیگیری کنند. کاربران همچنین می‌توانند گردش‌های کاری را سفارشی کنند و انواع مسائل را متناسب با نیازهای خاص خود ایجاد کنند.

  • داشبوردهای قابل تنظیم

رابط جیرا قابل تنظیم است، به این معنی که به کاربران این امکان را می‌دهد تا داشبورد‌هایی از اطلاعاتی که بیشترین ارتباط را با نیازهای تیمشان دارد به نمایش بگذارد. کاربران می‌توانند ابزارهایی مانند نمودارها، فیلترها و گزارش‌ها را به داشبورد خود اضافه کنند.

  • پشتیبانی از روش‌های چابک

جیرا از متدولوژی‌های چابک مانند Scrum و Kanban که در توسعه نرم افزار از محبوبیت بالایی برخوردار هستند، پشتیبانی می‌کند. روش‌های چابک به تیم‌ها اجازه می‌دهد تا با مشارکت بیشتر و به صورت کارآمدتر کار کنند.

  • قابلیت یکپارچه‌سازی

جیرا طیف گسترده‌ای از ابزارها را با خدمات دیگر، از جمله GitHub، Bitbucket، Confluence و Slack ارائه می‌کند. این ویژگی به کاربران اجازه می‌دهد تا جیرا را با گردش کار و ابزار موجود و مورد نیاز خود متصل کنند.

  •  گزارش و تجزیه و تحلیل

جیرا ابزارهای گزارش دهی و تجزیه و تحلیل قوی ارائه می‌دهد که کاربران می‌توانند با کمک آن‌ها میزان پیشرفت کاری را ردیابی کرده، ایرادات را شناسایی کنند و مبتنی بر داده تصمیمات مورد نیاز را بگیرند.

علاوه بر این با کمک قابلیت تجزیه و تحلیل جیرا کاربران می‌توانند گزارش ها و داشبوردهای سفارشی ایجاد کنند و معیارهایی مانند زمان چرخه، نمودارهای کار و سرعت را ردیابی کنند. برای کسب اطلاعات در خصوص توزیع‌های لینوکس لینک مقاله را لمس کنید.

مزایای استفاده از جیرا

مزایای استفاده از جیرا چیست

تا این قسمت از متن به این که «جیرا چیست» و قابلیت‌های منحصر به فرد آن پرداختیم. در ادامه کلیدی ترین مزایای این نرم افزار را به شما یادآوری می‌کنیم:

  • همکاری بهبود یافته

JIRA به تیم‌ها اجازه می‌دهد تا با ارائه یک پلتفرم متمرکز برای مدیریت کار و ردیابی مشکلات، بیشتر با یکدیگر همکاری کنند. این ویژگی به اعضای تیم این امکان را می‌دهد تا از پیشرفت پروژه مطلع شوند و به طور مؤثرتری همکاری کنند.

  • افزایش کارایی

گردش کار و ادغام قابل تنظیم جیرا به تیم‌ها اجازه می‌دهد کارآمدتر کار کرده و کارهای تکراری را خودکار کنند. این قابلیت به اعضای تیم کمک می‌کند تا روی کارهای با ارزش‌تر تمرکز کنند و سریعتر به اهداف خود برسند.

  • نظارت بهتر پروژه

ابزارهای گزارش‌دهی و تجزیه و تحلیل جیرا امکان مشاهده پیشرفت و عملکرد پروژه را در زمان واقعی فراهم می‌کند. این قابلیت به اعضای تیم و ذینفعان اجازه می‌دهد تا تصمیمات مبتنی بر داده اتخاذ کرده و استراتژی‌های خود را در صورت نیاز تنظیم کنند.

  • مقیاس پذیری

جیرا بسیار مقیاس پذیر است و به تیم‌هایی با اندازه‌های مختلف اجازه می‌دهد تا از ابزار برای مدیریت پروژه‌ها و گردش کار خود استفاده کنند. این نرم افزار همچنین طیف وسیعی از گزینه‌های قیمت‌گذاری را ارائه می‌کند، به این ترتیب جیرا برای تیم‌هایی با بودجه‌های مختلف قابل دسترس است.

چگونه می‌توان برای مدیریت پروژه از جیرا استفاده کرد؟

نرم افزار مدیریت پروژه جیرا چیست؟

همانطور که در بخش قبلی بررسی کردیم، جیرا دارای بسیاری از ویژگی های مدیریت محصول است که در هنگام ایجاد، اجرا و تکمیل پروژه مفید هستند.

شما می‌توانید از این پنج مرحله برای گنجاندن جیرا در گردش کار خود استفاده کنید:

  • پیکربندی پروژه

الگوها راهی عالی برای استفاده از جیرا و فرآیندهای عادی شرکت شما هستند. به عنوان مثال، اگر تیم شما از تابلوهای کانبان برای مدیریت محصول استفاده می‌کند، با کمک جیرا قالب کانبان را انتخاب کنید. سپس جیرا یک تابلوی استاندارد از Kanban و گردش کار ایجاد می‌کند. پس از آن می‌توانید تنظیمات پیش فرض را مطابق با نیازهای تیم خود بر روی آن تنظیم کنید.

  • تعیین طرح و وظایف

شما می‌توانید قبل از ایجاد استراتژی خود طرح و وظایف پروژه را در جیرا تعیین کنید. همچنین می‌توانید بسیاری از نسخه‌های طرح پروژه را با استفاده از جیرا توسعه دهید. این قابلیت به شما کمک می‌کند تا چندین نتیجه بالقوه از جمله بهترین و بدترین سناریوها را با استفاده از جیرا ارزیابی کنید.

  • راه اندازی تیم

شما می‌توانید دسترسی جیرا را برای اعضای مختلف تیم به صورت سفارشی تنظیم کنید. با کمک این قابلیت به رهبران تیم اجازه می‌دهید تا تنظیمات جیرا، اتصالات به برنامه‌های شخص ثالث و سایر ویژگی‌هایی که نیاز به دسترسی سرپرست دارند را تغییر دهند. برای بقیه اعضا تیم، حساب‌های اولیه تنظیم کنید که به آنها امکان می‌دهد کار و وظایف خود را پیگیری کنند.

  • ردیابی زمان

جیرا برای نظارت بر پیشرفت پروژه ابزارهای زیادی را فراهم می‌کند که از آن جمله می‌توان به ابزار ردیابی زمان اشاره کرد. شما می‌توانید با کمک این ابزار به راحتی نظارت کنید که هر کار چقدر زمان می‌برد و زمان صرف شده برای کل پروژه را ثبت کنید.

  • تکمیل پروژه

وقتی زمان اتمام پروژه فرا می‌رسد، جیرا کار را آسان می‌کند. شما می‌توانید از عملکرد آرشیو داخلی جیرا برای پایان دادن به یک پروژه و حذف آن از سیستم استفاده کنید.

انواع پکیج‌های ابزار مدیریت پروژه جیرا چیست؟

پکیج های نرم افزار مدیریت پروژه جیرا چیست؟

جیرا برای پیگیری مسائل و مدیریت پروژه توسط بیش از 194000 مشتری در 190 کشور استفاده می‌شود. دلیل این موضوع این است که این نرم افزار مدیریت پروژه به زبان‌های مختلف از جمله انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ژاپنی، اسپانیایی و حتی فارسی ترجمه شده است.

اکنون موضوعی که ممکن است درباره آن کنجکاو باشید این است که انواع ابزارهای مدیریت پروژه جیرا چیست؟ انواع ابزار مدیریت جیرا در چهار بسته زیر به کاربران ارائه می‌شود:

  • نرم افزار جیرا شامل نرم افزار پایه

این بسته با ویژگی های مدیریت پروژه چابک است و بیشتر برای پیگیری پروژه و دریابی مسائل استفاده می‌شود. عمده کاربران نرم افزار جیرا شامل مدیران فنی، مهندسین، توسعه دهندگان نرم افزار، صاحبان محصول، تیم‌های توسعه، متخصصان اسکرام و تیم‌های کنترل کیفی می‌شوند.

  • مدیریت خدمات جیرا

مدیریت خدمات جیرا توسط عملیات فناوری اطلاعات یا میزهای خدمات تجاری برای پروژه‌های خدماتی استفاده می‌شود.

موارد استفاده از بسته میز خدمات جیرا شامل مدیریت حوادث و مشکلات، پیگیری معیارهای مورد نظر، مدیریت پشتیبانی، مدیریت تغییر و ایجاد درگاه آزاد برای مشتریان است.

  • مدیریت کار جیرا

به بسته مدیریت کار جیرا اسامی دیگری از قبیل هسته جیرا یا Jira Core نیز می‌گویند که برای مدیریت پروژه‌های عمومی، یعنی پروژه‌های تجاری برای تیم‌های منابع انسانی، حقوقی و سایر تیم‌های تجاری طراحی شده است.

از جمله کاربردهای هسته جیرا می‌توان به مدیریت کارها، پیگیری پروژه‌ها، نمایش پیشرفت پروژه‌ها و پیگیری کلی کارها به همراه ارائه گزارش اشاره کرد.

  • Jira Align (جیرا الاین)

این بسته برای مدیریت استراتژیک محصول و پورتفولیو (کل سرمایه‌گذاری یا دارای شخص یا شرکت) است. این بسته عموماً توسط مدیران پروژه، تیم‌های تحول، مدیران اجرایی، مدیران محصول و مدیران سبد سهام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از جمله کاربردهای جیرا الاین می‌توان به بهینه سازی ارزش مشتری از طریق همسان سازی سرمایه گذاری‌ها، گردآوری اطلاعات مرتبط با تیم‌ها و هماهنگ سازی هرکدام از تیم‌ها با راهبردهای خاص اشاره کرد.

نرم افزار جیرا چیست؟

هنگامی که جیرا در سال 2002 راه اندازی شد، صرفاً یک نرم افزار ردیابی مشکلات سیستمی بود که توسعه‌دهندگان نرم افزار را مورد هدف خود قرار می‌داد. این برنامه بعداً توسط سازمان‌های غیر فناوری اطلاعات به عنوان ابزار مدیریت پروژه مورد استفاده قرار گرفت.

پس از راه اندازی کسب و کار اتلاسین در سال 2012 پذیرش این نرم افزار افزایش یافت و به توسعه دهندگان شخص ثالث اجازه داد تا پلاگین‌های مدیریت پروژه را برای جیرا ارائه دهند.

در ادامه 2 روش نصب جیرا در ویندوز و سرور مجازی را به شما آموزش می‌دهیم:

نصب جیرا روی ویندوز

جیرا چیست - نصب جیرا روی ویندوز

نصب جیرا در ویندوز روند بسیار ساده‌ای دارد که در اینجا به صورت مرحله به مرحله برای شما توضیح می‌دهیم:

  1.     نصب کننده جیرا را از وب سایت Atlassian دانلود کنید.
  2.     روی فایل نصب کننده دوبار کلیک کنید تا wizard نصب اجرا شود.
  3.     در صفحه اول wizard نصب، زبانی را که می‌خواهید استفاده کنید انتخاب کرده و روی گزینه Next کلیک کنید.
  4.     در صفحه بعدی، قرارداد مجوز را بررسی کرده و بپذیرید، سپس روی گزینه Next کلیک کنید.
  5.     پوشه مقصدی که می‌خواهید جیرا در آن نصب شود را انتخاب کنید. به طور پیش فرض جیرا در “C:\Program Files\Atlassian\JIRA” نصب خواهد شد. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
  6.     مکانی که می‌خواهید داده‌های جیرا در آن ذخیره شوند را انتخاب کنید. داده‌ها به طور پیش فرض در “C:\Program Files\Atlassian\Application Data\JIRA” ذخیره می‌شوند. در صورت تمایل می‌توانید این مکان را تغییر دهید. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
  7.     نوع نصبی که می‌خواهید انجام دهید را انتخاب کنید. شما می‌توانید بین نصب معمولی (توصیه شده برای اکثر کاربران) و نصب سفارشی (برای کاربران پیشرفته‌ای که می‌خواهند تنظیمات جیرا را سفارشی کنند) یکی را انتخاب کنید. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
  8.     اگر نصب سفارشی را انتخاب کردید، از شما خواسته می‌شود که انتخاب کنید کدام مولفه را می‌خواهید نصب کنید. در غیر این صورت، با کلیک بر روی گزینه Next از این مرحله رد شوید.
  9.     شماره پورتی که جیرا برای اجرا بر روی دستگاه شما استفاده می‌کند را انتخاب کنید. شماره پورت پیش فرض 8080 است، اما در صورت نیاز می‌توانید آن را تغییر دهید. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
  10. در این مرحله باید انتخاب کنید که آیا می‌خواهید سرویس جیرا را نصب کنید یا خیر؟

این سرویس هر زمان که رایانه شما راه اندازی شود، جیرا را به طور خودکار راه اندازی می‌کند و همچنین در صورت خرابی، این نرم افزار را مجدداً راه اندازی می‌کند. توصیه می‌کنیم این سرویس را نصب کنید. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.

  1. حال انتخاب کنید که آیا می‌خواهید جیرا پس از نصب راه اندازی شود یا خیر؟

اگر این گزینه را انتخاب کنید، پس از اتمام نصب، جیرا به طور خودکار در مرورگر وب شما باز می‌شود. برای شروع نصب روی گزینه Install کلیک کنید.

  1. صبر کنید تا مراحل نصب کامل شود. این مرحله ممکن است بسته به عملکرد سیستم شما چند دقیقه طول بکشد.
  2. پس از اتمام نصب جیرا در ویندوز، از شما خواسته می‌شود که جیرا را راه اندازی کنید. دستورالعمل‌های روی صفحه را دنبال کنید تا نمونه جیرا خود را پیکربندی کنید.

نصب جیرا روی سرور مجازی لینوکس

جیرا چیست - نصب جیرا روی لینوکس

نرم افزار مدیریت جیرا قابلیت نصب بر روی سرور مجازی لینوکس را نیز دارد. به منظور نصب جیرا در لینوکس مراحل زیر را طی کنید:

  1. نصب کننده جیرا را از وب سایت Atlassian دانلود کنید.
  2. به عنوان یک مدیر وارد سرور خود شوید.
  3. یک دایرکتوری جدید برای جیرا مانند /opt/atlassian/jira ایجاد کنید.
  4. نصب کننده جیرا را در دایرکتوری جدید کپی کنید.
  5. دایرکتوری جدید را تغییر داده و نصب کننده را با دستور زیر اجرا کنید:
sudo ./atlassian-jira-software-X.X.X-x64.bin
  1. برای تکمیل نصب از دستورات نصب کننده پیروی کنید.
  2. پس از اتمام نصب جیرا در سرور این نرم افزار را با دستور زیر شروع کنید:
sudo /opt/atlassian/jira/bin/start-jira.sh
  1. با وارد کردن آدرس IP سرور یا نام دامنه در مرورگر وب و به دنبال آن شماره پورتی که جیرا روی آن اجرا می‌شود (معمولاً 8080) به جیرا دسترسی پیدا کنید.

به عنوان مثال، اگر آدرس IP سرور شما 192.168.1.1 باشد، با وارد کردن http://192.168.1.1:8080 در مرورگر وب خود به جیرا دسترسی خواهید داشت.

سوالات متداول

جیرا چیست و چه کاربردی دارد؟

جیرا از زمان آغاز به کار خود به گونه‌ای رشد کرده که انواع مدیریت پروژه را در بر می‌گیرد. این پلتفرم از انواع مهارت‌های مدیریت پروژه، از جمله توسعه نرم‌افزار، مدیریت پروژه Agile، ردیابی مشکلات، مدیریت اسکرام، مدیریت محتوا، بازاریابی، مدیریت خدمات حرفه‌ای و موارد دیگر پشتیبانی می‌کند.

چه کسانی از نرم افزار جیرا استفاده می‌کنند؟

توسعه‌دهندگان نرم‌افزار، مدیران پروژه، مدیران برنامه، طراحان محصول، صاحبان محصول و استادان اسکرام از جمله نفراتی هستند که استفاده از نرم افزار جیرا می‌تواند برای آن ها راهگشا باشد.

 

4/5 - (2 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − چهارده =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
فریمورک Django
آموزش برنامه نویسی

همه چیز درباره فریمورک Django و نحوه استفاده از آن

فریم ورک Django یک ابزار متن‌باز بر پایه زبان برنامه‌نویسی پایتون است که از آن برای ساخت انواع وب‌سایت‌ها و پلتفرم‌های پیچیده استفاده می‌شود. این

خدمات مبین هاست