کنترل پنل هاست نوعی نرمافزار است که به منظور مدیریت عملیاتهایی که در فضای هاست و سرور اتفاق میافتد مورد استفاده قرار میگیرد. هنگامی که سرور اختصاصی یا سرویس هاست تهیه میکنیم نیاز به یک کنترل پنل هاست داریم تا بتوانیم فرآیندهایی از جمله FTP، مدیریت اطلاعات دیتابیس، مدیریت زیردامنه ها، پشتیبان گیری و… را به راحتی انجام دهیم. محبوبترین کنترل پنلها شامل Cpanel، DirectAdmin و Plesk میباشد.
منظور از کنترل پنل هاست چیست؟
هنگامی که شما قصد انجام فرآیندهای گوناگون در سرور یا محیط هاست را داشته باشید نیاز به کنترل پنل هاست دارید. اموری مانند مدیریت دامنه و زیردامنه، کنترل فضا و پهنای باند، مدیریت و ویرایش اطلاعات دیتابیس، مدیریت ایمیل ها، پشتیبان گیری و… از این طریق انجام میشوند. حتما تا به حال شنیدهاید که یک سایت هک شده و تمام اطلاعات آن به سرقت رفته اما بعد از مدتی شاهد بازگشت سایت هستید. به نظر شما این اطلاعات چگونه برگشت داده میشود؟ پاسخ در یک کلمه خلاصه میشود، کنترل پنل هاست! زیرا هنگامی که این نرمافزار را در اختیار دارید و پشتیبان گیری انجام میدهید به راحتی میتوانید در صورت هک شدن سایت، آن را احیا کنید.
در حال حاضر کنترل پنل میزبانی وب به صورت رایگان و غیر رایگان وجود دارد که قابل استفاده برای مدیریت وب میباشد. در انتخاب و خرید هاست باید نکات مهمی را در نظر بگیرید. اگر انتخاب شما صحیح باشد و کنترل پنل از کارایی مناسب برخوردار باشد قطعا مدیریت وب سایت و هاست نیز به آسانی انجام خواهد شد. مهمترین نکاتی که باید در نظر داشته باشید این است که محیط کاربری آن ساده باشد تا همه بتوانند از آن استفاده کنند. همچنین دارای رابط کاربری یا همان CMS باشد و اما آخرین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که کنترل پنل باید قابلیت بروزرسانی داشته باشد. تحت هیچ شرایطی از نسخههای کرک شده یا به سرقت رفته آنها استفاده نکنید.
انواع کنترل پنل هاست
اگر بخواهیم انواع کنترل پنل میزبانی وب را تقسیمبندی کنیم باید به دو دسته هاست ویندوز و هاست لینوکس اشاره کنیم. منظور از این تقسیمبندی این است که در صورت خرید هر کدام از آن ها، کنترل پنل سازگار با آن سرویس در اختیار شما قرار خواهد گرفت. اما به طور معمول کنترل پنلهای لینوکسی قابل پیادهسازی بر روی هاست ویندوزی نیز میباشند.
کنترل پنل ویندوزی: متداولترین کنترل پنل هاست ویندوزی Plesk، hosting controller و eXtend میباشند.
کنترل پنل لینوکسی: از آنجایی که کنترل پنلهای لینوکسی قابل استفاده بر روی هاست ویندوزی میباشند کاربرد بیشتری دارند و تعداد آنها نیز بیشتر از کنترل پنلهای ویندوزی میباشد. حتما تا به حال نام CPanel، DirectAdmin، Helm را شنیده اید. این کنترل پنلها از نوع لینوکسی هستند.
کنترل پنل Plesk
کنترل پنل Plesk پس از cpanel به عنوان پرکاربردترین کنترل پنل هاست شناخته میشود. انعطاف این کنترل پنل در پیادهسازی بر روی سیستم عاملهای لینوکس و ویندوز بسیار زیاد است. به همین دلیل توانسته توجه شرکتهای ارائه دهنده خدمات هاست را به خود جلب کند. کنترل پنل Plesk میتواند بر روی سرویسهای میزبانی متفاوتی ارائه شود.
با نصب پلسک میتوانید به سادگی کارهایی از جمله افزودن دامنه جدید، مدیریت DNS ها، تعریف ایمیل برای کاربران و… را انجام دهید. رابط کاربری این کنترل پنل بسیار ساده است و به منظور افزایش امنیت، از ابزارهای ایمنی نیز استفاده کرده است. اگر به دنبال کنترل پنلی هستید که دارای ابزارهای اتوماتیک به منظور نگهداری از زیرساختها باشد Plesk گزینه مناسبی به شمار میرود.
کنترل پنل Cpanel
بدون شک میتوان گفت که در حال حاضر کنترل پنل Cpanel به عنوان محبوبترین کنترل پنل هاست شناخته میشود. دلایل مختلفی برای این محبوبیت وجود دارد که میتوان به امکان ایجاد ایمیل اکانتها و پسورد، سهولت چک کردن ایمیلها با یک کلیک وعدم نیاز به پسورد، قابلیت پشتیبان گیری از بخشهای مختلف سایت، سازگاری و تطابق با انواع وب سرورهای لینوکسی، سرعت بالا در بررسی درخواست کاربران، دستهبندی قسمتهای مختلف هاست و… اشاره کرد. نصب سی پنل بر روی سیستم عامل لینوکسی نیاز به CPU یا RAM بالا ندارد و شما میتوانید با کمترین هزینه، اقدام به مدیریت وب سایت خود کنید.
هاست سی پنل در سه دستهبندی ارائه میشود که شامل مدیر سرور، نماینده و کاربر است. این هاست بر پایه Unix میباشد که از ابزارهای طراحی به منظور ساده کردن فرآیند میزبانی استفاده میشود. اغلب مدیران سایتها ترجیح میدهند از هاست سی پنل به منظور مدیریت همه جانبه سایت خود بهره بگیرند. برای خرید لایسنس Cpanel با پشتیبانی سایت ما ارتباط برقرار کنید.
کنترل پنل هلم
کنترل پنل هلم به عنوان یکی از قدیمیترین کنترل پنلها به شمار میرود که در حال حاضر پشتیبانی آن متوقف شده است و شاهد ارائه نسخههای جدیدی از جمله Web Site Panel از آن هستیم. کنترل پنل هاست هلم این اختیار را به شما میدهد تا بتوانید چند سرور را به طور همزمان مدیریت کنید. با استفاده از محیط کاربری آن قادر خواهید بود به تمام حسابها دسترسی داشته باشید و دیگر نیازی به لاگین شدن نیست. این ویژگی از طریق administrator در اختیار شما قرار میگیرد. از دیگر ویژگیهای این کنترل پنل، امکان اضافه کردن دامنه، مشاهده جزئیات مصرف در هر کدام از قسمتهای هاست و مدیریت ایمیلها میباشد.
کنترل پنل wsp) Web Site Panel)
کنترل پنل Web Site Panel یکی از کنترل پنلهای ویندوزی شناخته میشود که توسط کمپانی مایکروسافت طراحی و ارائه شد. این کنترل پنل از پلتفرمهای لینوکسی نیز پشتیبانی میکند. همچنین سایتهایی که با وردپرس طراحی شدهاند و یا با زبان PHP نوشته شدهاند نیز میتوانند از این کنترل پنل هاست بهرهمند شوند. به همین دلیل میتوان آن را نوعی هاست وردپرس نیز دانست. شما میتوانید دیتابیسهای MS-SQL و My SQL را در آن تعریف کنید.
در سالهای اخیر شاهد تلاشهای بیوقفه کمپانی مایکروسافت برای رفع مشکلات ورژن قبلی این کنترل پنل بودیم. اکنون نسل جدیدی از آن به نام SolidCP ارائه شده است که از نظر کارایی در جایگاه بهتری نسبت به نسخههای قبلی خود قرار گرفته و بسیاری از مشکلات کاربران را مرتفع کرده است. در این نسخه میتوان اموری مانند مدیریت کاربران، کنترل ترافیک ماهانه، بررسی وب سایت ها، دیتابیسها و… را از طریق صفحه اصلی انجام داد.
کنترل پنل Dot Net Panel
همان طور که از نام کنترل پنل Dot Net Panel پیداست تنها کنترل پنلی است که بر اساس آخرین تکنولوژی و فناوری کمپانی مایکروسافت به نام Net Framework طراحی و ارائه شده است. این کنترل پنل سازگاری و تطابق بسیار بالایی با انواع ویندوز و زبانهای برنامهنویسی PHP و ASP. Net دارد. افرادی که از پنل Plesk استفاده کردهاند و شاهد ضعفهای فراوان در آن بودهاند میتوانند کنترل پنل Dot Net Panel را جایگزین آن کنند. امکاناتی که این کنترل پنل در اختیار شما قرار میدهد شباهت زیادی با سی پنل دارد. اما به دلیل قیمت بالا و افزایش هزینههای شرکت هاستینگ، اغلب سایتها از سی پنل استفاده میکنند. لازم به ذکر است Dot Net Panel در مقایسه با دیگر سیستمها از پیچیدگی بیشتری برخوردار است و کار با آن نیاز به تخصص بالایی دارد.
کنترل پنل دایرکت ادمین
بسیاری از طراحان وب سایت ترجیح میدهند از کنترل پنل Direct Admin استفاده کنند. زیرا به دلیل ساده بودن محیط کاربری و گرافیک عالی، احساس بسیار خوبی در حین کار به آنها منتقل میکند. خرید لایسنس و نصب دایرکت ادمین نیاز به هزینه کمتری نسبت به سی پنل و پلسک دارد. این کنترل پنل به عنوان یک پلتفرم ساده برای سیستمهای لینوکسی و BSD مناسب میباشد. دایرکت ادمین در سه سطح Admin، User و Reseller ارائه میشود و قابلیتهای گوناگونی از جمله مدیریت انتقال فایل ها، ابزارهای ضد اسپم داخلی، پشتیبان گیریهای منظم و… را در اختیار شما قرار میدهد.
کنترل پنل Zpanel
کنترل پنل میزبانی وب Zpanel با زبان PHP نوشته شده است که دارای نسخههای مختلف برای سیستم عاملهای مک، لینوکس و ویندوز است. این کنترل پنل هاست به شکل متن باز یا اپن سورس میباشد که رایگان است و نیازی به خرید لایسنس ندارند. معمولا توصیه میشود از کنترل پنلهای رایگان استفاده نکنید زیرا عملکرد و امنیت آنها تضمین نمیشود. اما پنل Zpanel در مقایسه با سایر پنلهای رایگان از امنیت بیشتری برخوردار میباشد و امتحان خود را پس داده است. قابلیتهایی از جمله ایجاد پایگاه داده MySQL، ایجاد حسابهای FTP، مدیریت DNS Zone از ویژگیهای این کنترل پنل میباشد.
کنترل پنل hpanel
کنترل پنل hpanel از دیگر پنلهای مدیریت محسوب میشود که با Cpanel مشابه است اما میتوان آن را نسخهای سادهتر از آن دانست. این کنترل پنل میزبانی وب دارای تمام عملکردهای مورد نیاز شما میباشد. به طور مثال میتوانید مدیریت دامنه ها، DNS، فایلها و… را انجام دهید. همچنین امکان مسدود کردن IP و ایجاد پسوردهای دشوار برای دایرکتوریها را نیز انجام دهید.
کنترل پنل ISP Manager
کنترل پنل ISP Manager ادعای رقابت با پنلهای Cpanel و Plesk را دارد. این کنترل پنل بسیار قدرتمند است و جزو پنلهای لینوکسی محسوب میشود. از ویژگیهای آن میتوان به مدیریت کامل کاربران بر اساس رولهای آماده، مدیریت دامنه، سرعت در نصب انواع cmsها مانند وردپرس، امکان ساخت zoneهای مختلف domain، مدیریت و کنترل قدرتمند ایمیل و تولید دیتابیس با دسترسیهای مختلف، بکاپ گیری و آنالیز وب سایت و… اشاره کرد.
پرکاربردترین کنترل پنل هاست لینوکس چه چیزی است؟
طبق تحقیقاتی که انجام شده نشان میدهد که پرکاربردترین کنترل پنل هاست،سی پنل است که جزو بهترین و قدرتمندترین پنلها محسوب میشود. زیرا میتوانید سرویسهای میزبانی را در چند نسخه مختلف بهینهسازی و مدیریت کنید. در وب سایتها ممکن است برخی از صفحات دچار خطا و ارور شوند. با پنل سی پنل به راحتی میتوان این صفحات را مدیریت کرد. پشتیبان گیری توسط سی پنل به طور اتوماتیک انجام میشود و این موضوع میتواند امنیت زیادی را برای سایت شما به همراه داشته باشد. اگر میخواهید برای دامنه اصلی سایت، زیر دامنه ایجاد کنید کنترل پنل سی پنل گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.
علاوه بر تمام مزایایی که راجع به پنل سی پنل ذکر کردیم باید بگوییم که از نظر گرافیکی نیز در جایگاه خوبی قرار دارد و محیطی بسیار زیبا دارد. سرعت این پنل مهمترین عامل در ایجاد محبوبیت آن به شمار میرود. زیرا در جهانی زندگی میکنیم که برای انجام تمام امور نیاز به سرعت داریم. این موضوع در دنیای دیجیتال پررنگتر است. رابط کاربری پنل سی پنل بسیار قدرتمند است و در عین حال فاقد پیچیدگی میباشد.
پرکاربردترین کنترل پنل هاست ویندوزی چه چیزی است؟
کنترل پنل پلسک جزو پرکاربردترین هاستهای ویندوزی است که بر روی هاست لینوکسی نیز قابل اجرا میباشد. این کنترل پنل از سایتهایی که با زبان برنامهنویسی PHP، ASP، Python و Node. js نوشته شدهاند نیز پشتیبانی میکند. از مهمترین مزایای آن میتواند به سازگاری با سرورهای لینوکسی و ویندوزی اشاره کرد. همچنین به عنوان هاست وردپرس و هاست جوملا نیز از آن استفاده کرد. جالب است بدانید که کنترل پنل پلسک مالتی سرور است. به این معنا که چند سرور میتوانند از یک پنل مدیریت شوند. امنیت پلسک قابل قبول است و نصب آن نیز بسیار ساده است.
محبوبترین کنترل پنل چیست؟
بسیاری از افراد کنترل پنل Cpanel را به عنوان محبوبترین کنترل پنل میزبانی وب میدانند. تاریخچه این پنل به ۲۵ سال پیش یعنی به سال ۱۹۹۶ باز میگردد. در آنها سالها شرکتهایی مانند Speed Hosting، VDI و Webking نیاز به یک کنترل کننده هاست داشتند. به همین دلیل Cpanel را ابداع کردند. این موضوع توانست تحولی بسیار عظیم را در بین سایر کنترل پنلها به وجود آورد. در آن زمان ارائه یک کنترل پنل یا رابط کاربری گرافیکی نامتعارف بود. امروزه میتوان رقابت اصلی را بین دو کنترل پنل دایرکت ادمین و سی پنل دانست. هر کدام از آنها ویژگیهای گوناگونی دارند و مدیران سایت بر اساس نیاز و دانش خود اقدام به انتخاب یکی از آنها برای مدیریت سایت میکنند.